Életstílus

2017.09.14. 11:44

10 étel és ital, amely súlyosan károsítja a fogakat

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Mindannyian gyönyörű mosolyra vágyunk, ennek érdekében pedig igyekszünk vigyázni is a fogainkra, előfordul viszont, hogy úgy ártunk azoknak, hogy nem is tudunk róla. 

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Mindannyian gyönyörű mosolyra vágyunk, ennek érdekében pedig igyekszünk vigyázni is a fogainkra, előfordul viszont, hogy úgy ártunk azoknak, hogy nem is tudunk róla. 

Áfonya

Az áfonya nem befolyásolja a fogaink egészségi állapotát, viszont elszínezheti azokat. Természetesen, ha nem eszik túl gyakran áfonyát akkor ez nem történik meg, de a gyümölcs igazi imádói tudják, ha sokat fogyasztanak belőle, az bizony meglátszik a foguk színén.

Fehérbor

A fehérborok kedvelőinek számolniuk kell azzal, hogy az ital nem tesz különösebbet jót a fogzománcnak. Ha nem akarja, hogy a fogai érzékenyek és törékenyek legyenek, akkor nem érdemes túl sokat fogyasztani ebből az italból.

Vörösbor

A vörösbor nincs hatással a fogak egészségére, viszont képes azokat szürkés színűre színezni.

Csipsz

A csipsz szénhidrátokat tartalmaz, amelyek a nyállal keveredve glükózzá alakul, ami pedig ártalmas a fogakra. A nassolás után érdemes kiöblíteni a szájüreget.

Rágógumi

A cukormentes rágók úgy gondolnánk, hogy nem jelentenek veszélyt a fogakra. Az igazi veszélyt valójában nem is a cukor, hanem maga a rágó rejti, ugyanis könnyebben kilazulnak a tömések, a koronák, vagy a hidak.

Popcorn

El tudja képzelni a mozit pattogatott kukorica nélkül? Nos, jobb lenne, mert a szénhidrátokból álló ropogtatnivaló káros hatással van a fogaira.

Paradicsom

A citrusfélékhez hasonlóan a paradicsom is savas, ez pedig nem csak a termésre, hanem az abból készült különböző szószokra is érvényes. A túl sok sav pedig árt a fogaknak, érzékenységhez és szuvasodáshoz is vezethet.

Kenyér, makaróni és krumpli

A felsorolt ételek keményítőt tartalmaznak, amelyek sok ideig a szájüregben maradnak. A keményítő a nyállal keveredve cukrot képez és plakkot képes kialakítani a fogfelszínen, amely később komoly problémákat okozhat.

Aszalt gyümölcsök

Az aszalt gyümölcsök a ragacsok szerkezetük miatt veszélyesek a fogakra, ráadásul a bennük lévő cukrot szó szerint a fogakhoz ragasztják, amely viszont nagyon káros a zománcra.

Tea

Mindenki tudja, hogy a tea koffeint tartalmaz, de fluor is van benne, amely nagyobb mennyiségben ártalmas a fogaknak és a csontoknak, ezért a szakemberek azt javasolják napi négy csésze teánál, ne fogyasszunk többet.


[related-post post_id="3498332"]

[related-post post_id="3274512"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!