Életstílus

2016.06.21. 12:26

Megállítható az őszülés?

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A sejtek közötti kommunikáció fontos szerepet játszik a folyamatban.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A sejtek közötti kommunikáció fontos szerepet játszik a folyamatban.

Bár az ősz haj a természetesség jele, sokaknak mégis megingatja az önbizalmát az, amikor előtűnnek a fehér hajszálak – írja a divany.hu. Számukra van most egy jó hírünk: a Daily Mail szerint a kutatók azt állítják, hogy a sejtek közötti kommunikáció, pontosabban annak két fajtája fontos szerepet játszik a folyamatban, hogy ennek tudatában nemsokára változtathatnak az őszülés folyamatán. A szakértők abban is bíznak, hogy a mostani megállapítások olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez vezetnek majd, amelyek reményt adhatnak az őszülőknek, de azoknak is, akik vitiligóval, a bőr pigmenthiányával küzdenek.

Jelátvitel

A kutatók a melanocita őssejteknél vizsgálták a jelátviteleket. Rájöttek, hogy az ezeket irányító melanocita őssejtekre két jelátviteli út hat. Amikor az egereket úgy tenyésztették ki, hogy kevesebb legyen bennük a B-típusú endothelin receptor, azaz EdnrB, azaz akkor a szőrük sokkal korábban megőszült, fordított esetben is: amikor stimulálták az EdnrB-t, akkor a melanocita őssejt akkora löketet kapott, hogy 15-ször több pigmentet termelt, így hiperpigmentáció (májfoltok, szeplők megjelenése) lépett fel. Ez a két eredmény pedig azt sugallta, hogy a jelátviteli út fontos szerepet játszik a haj és a bőr pigmentellátás­ában.

Arra is rájöttek, hogy a fehér egerek esetében a sérült bőr besötétült, miközben gyógyult, mivel a pigmentált őssejtek gyógyították be a sérülést.

Köztudott, hogy az őszülés genetikai eredetű is lehet, illetve különféle betegségek jelenlétét is jelezheti: ilyen a pajzsmirigybetegség, vagy a vérszegénység és a B12-vitamin-hiány.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!