Életstílus

2016.04.17. 19:41

Az irritációt nem kell keverni az allergiával

Debrecen - Régen is volt, ma pedig egyre többen szenvednek allergiában – ebben szerepe van a környezetszennyezésnek is.

Debrecen - Régen is volt, ma pedig egyre többen szenvednek allergiában – ebben szerepe van a környezetszennyezésnek is.

Erre hívja fel a figyelmünket dr. Szilasi Mária, a Tüdőgyógyászati Klinika igazgatója. Mint azt a szakember kifejtette, az allergia, amely az immunrendszer túlpörgését jelenti, kialakulásához genetikai hajlam is kell. Azt, hogy fogékonyak vagyunk-e az allergiára egy célzott kivizsgálással lehet megállapítani. Mint ahogy azt is, hogy az illető mire és milyen mértékben allergiás. Ennek megfelelően kell elkezdeni a kezelést is. Nem pedig – hangsúlyozta dr. Szilasi Mária – önhatalmúlag tablettákat szedni, orrsprayt vagy éppen szemcseppet használni. Azt pedig, hogy napjainkban egyre több embernél válik a hajlam allergiává, a legkülönbözőbb emberi forrásból származó környezetszennyezés okozza.

Februártól október végéig

– Az allergiának három fajtáját különböztetjük meg, mégpedig a bőr-, a táplálék- és a légútit – részletezi a doktornő. – Legtöbben légúti allergiában szenvednek, amelynek klasszikus tünete a fokozott orrváladék képződés, a tüsszögés, a szemviszketés, a könnyezés. Súlyosabb esetekben fulladás is lehet, amely már asztmatikus betegséget is feltételez. Ennek kivizsgálása fontos, ezért kell a tünetekkel orvoshoz fordulni, nem pedig saját magunkat kezelgetni.

Megkülönböztetünk szezonális – például növények okozta – allergiát, és egész évben meglévőt. Utóbbira példa a poratka vagy éppen bizonyos állatok szőre. A növényallergia a mogyoró virágzásával már késő télen kezdődhet.

Ezekben a hetekben a korán virágzó fák pollenjeire allergiásak szenvednek. Most szórja pollenjét a nyír-, a gyertyán- és a tiszafa. Május és június a fűfélék időszaka, majd július végén megkezdődik, augusztus 20-a körül tetőzik és a fagyokig eltart a parlagfű-szezon. A legtöbben egyébként a parlagfűre allergiásak. Jellemzően nagyon sok embernél több dolog is kiválthatja az immunrendszer túlpörgését. Tudni kell azonban, hogy ha nincs meg a genetikai hajlam, akkor nem alakul ki az allergia. Bizonyos környezetben náluk is lehetnek azonban allergiához hasonló tünetek, orrfolyás, szemviszketés, könnyezés, tüsszögés. Ezek viszont természetes reakciók, a szervezet így tud megszabadulni a légútba került portól és más szennyeződésektől. Az irritációt tehát ne keverjük az allergiával.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!