Életmód

2018.09.24. 16:15

Barázdás körmök, szemrángatózás és puffadás: mit próbál üzenni a testünk?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Szervezetünk folyamatosan próbál kommunikálni velünk, külső tünetekkel jelezni, ha valami nincs rendben. Sajnos ezek a jelek sokszor túlságosan jelentéktelennek tűnnek, így hát legtöbbször fel sem figyelünk rájuk, holott súlyos egészségügyi gondok kialakulását jövendölhetik. A következőkben segítünk rávilágítani, hogyan kell helyesen értelmeznünk az emberi test üzeneteit.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Szervezetünk folyamatosan próbál kommunikálni velünk, külső tünetekkel jelezni, ha valami nincs rendben. Sajnos ezek a jelek sokszor túlságosan jelentéktelennek tűnnek, így hát legtöbbször fel sem figyelünk rájuk, holott súlyos egészségügyi gondok kialakulását jövendölhetik. A következőkben segítünk rávilágítani, hogyan kell helyesen értelmeznünk az emberi test üzeneteit.

A Daily Mail által kérdezett táplálkozási szakértő, Rick Hay hét gyakori tünetet szedett sorba, amelyekre mindenképp érdemes odafigyelnünk.

1. Haspuffadás

Ki ne ismerné, milyen érzés? Az ember hajlamos többet enni a kelleténél. Amikor egyszerre túl sok étel, ital, vagy gáz gyűlik fel a gyomorban, az egyenes úton vezet a puffadáshoz. Ilyenkor a gyomor egyszerűen képtelen megfelelő mennyiségű emésztőnedvet termelni, a gyomorsav felhígul, így a táplálékot sem tudja kellőképpen lebontani. Az emésztetlen táplálék olyan gázok felszabadulását okozza, amelyek elősegítik a puffadást.

Nagyobb odafigyelést igényel azonban, ha ez a kellemetlen állapot rendszeressé válik. Ilyenkor a szervezet azt jelzi, hogy nem tudja rendeltetésszerűen megemészteni az elfogyasztott tápanyagot, vagy hogy valamilyen élelmiszer allergiát, netán intoleranciát (glutén- és laktózérzékenység) vált ki. A puffadásnak ugyanakkor hormonális oka is lehet, de gyakran candida, székrekedés, stressz, illetve túlzott cukor- vagy alkoholfogyasztás áll a háttérben. Ezeken kívül a bélflóra egyensúlyzavara és különféle gyümölcscukrok is előidézhetik.

2. Piros, gyulladt bőr és akne

Bár papír szerint számos, olykor egyénenként eltérő oka lehet, a leggyakrabban mégis hormonális eredetű. Az orvostudomány már bizonyította, hogy a tesztoszteron elősegíti az aknék termelődését, így nem csoda, hogy a pirosas, gyulladt bőr problémája sok férfi, valamint fiatal fiú életét megkeseríti. Ám a pattanások a nőket sem kímélik. – Általában véve így jelzi a test, ha hormonális, vagy emésztési problémákkal áll szemben – mondta Rick Hay, aki többek közt kifejtette, rosszabb esetben a nőknél a PCOS-szindróma (policisztás petefészek betegség) előjele is lehet. Ugyanakkor májelégtelenség, stressz, egysíkú táplálkozásmód és túlzott szénhidrát-fogyasztás is állhat a háttérben. Amennyiben túl sok szénhidrátot fogyasztunk, az a szervezetben élő baktériumok túlszaporodásához vezethet, amelyek ellen a test gennyes gócok termelésével, vagyis aknékkal védekezik.

3. Fehér színű nyelv

Emésztési zavart, a mikrobiológiai egyensúly hiányát, vas- és B-vitaminhiányt, de akár cukorbetegséget is jelezhet. B-vitamin- és vashiány esetén állandó fáradtságérzettel, fáradékonysággal párosul. Ha egy nagy folt helyett sok apró, pattanásszerű pöttyöt látunk a nyelven, az rendszerint teljesen más betegségekre, például gombás, vagy egyéb fertőzésre, súlyosabb esetben szájüregi rákra utalhat.

4. Barázdák a körmön

Az egészséges köröm sima, lefelé hajlik, enyhén fényes és foltmentes. Ha kereszt- vagy hosszanti barázdák jelennek meg rajta, az mindig valamilyen betegség eredménye, vagy előjele. Pánikba esni szükségtelen, de mindenképp megéri kikérni egy orvos véleményét, hisz a hosszanti barázdák akár vérszegénység, vagy reumás ízületi betegség indikátorai is lehetnek – írja a MedicalNewsToday.

5. Herpesz és szájfekély

A kettő nem ugyanaz. Míg a szájfekély a szájon belül, az ínyen, nyelven és szájüreg falán helyezkedik el, addig a herpesz rendszerint a szájon kívül alakul ki. Mindkettő akkor üti fel a fejét, amikor az immunrendszer legyengül, a különbség, hogy a szájfekély nem fertőző, a herpesz viszont egy szunnyadó vírusos fertőzés eredménye. Ezek megjelenése egyértelmű jelzés a testtől: legyengültem, törődj velem!

6. A szem és a bőr sárgulása

Béta-karotin, A- és C-vitamin túlzott fogyasztása okozhatja a bőr sárgulását, ebben az esetben veszélytelen tünetről van szó. A bőrünk, valamint szemünk sárgás elszíneződése azonban komoly májbetegségre is utalhat, amely már cseppet sem ártalmatlan és természetesen azonnali orvosi beavatkozásra szorul! Az elszíneződésért felelős bilirubin a vér sárga bomlásterméke, amelynek szintje jelentősen megnő, amennyiben a máj elégtelenül működik.

7. Szemrángatózás

Testünk így jelzi, ha idegrendszerünk kiegyensúlyozatlan. A tünetek általában véve nem utalnak komolyabb betegségre, és idővel maguktól elmúlnak. Ilyenkor a legfontosabb, hogy bőségesen fogyasszunk folyadékot, ügyeljünk a magnézium-bevitelre és pihenjünk eleget!


[related-post post_id="3993474"]

[related-post post_id="3987115"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!