Életmód

2018.01.19. 15:22

Olyan erősen köhögött, hogy eltört a bordája

USA - Amikor orvoshoz fordult, már hatalmas lila zúzódás húzódott végig a nő oldalán.

USA - Amikor orvoshoz fordult, már hatalmas lila zúzódás húzódott végig a nő oldalán.

A 66 éves ismeretlen személyazonosságú, Massachusettsben élő hölgy orvosi segítséghez fordult, miután két hét alatt sem sikerült legyőznie a gyötrelmes köhögést. Ekkor már éles fájdalom kínozta felső teste jobb oldalán, ahol a bordák mentén, a csípő felett jókora, sötétlila zúzódás húzódott. A CT segítségével a szakemberek megállapították, hogy az erőteljes köhögés miatt a nő jobb oldali, 9. bordája eltörött, ráadásul olyannyira, hogy a bordacsont két vége teljesen szétvált egymástól, és emiatt sérv keletkezett a nő mellkasában. A beteget először influenzaszerű, vírusos légúti fertőzéssel diagnosztizálták és kezelték orvosai, ám a tünetek továbbra sem enyhültek, ezért újabb vizsgálatoknak vetették alá, amelyek megdöbbentő eredményt mutattak. Kiderült ugyanis, hogy a nő valójában szamárköhögésben szenved, annak ellenére, hogy évekkel korábban megkapta a csecsemőkorban halálos veszélyt jelentő betegség elleni védőoltást.

A szamárköhögés vagy pertussis súlyosan fertőző bakteriális betegség. Kezdetben a tünetei megegyeznek az orrfolyással, lázzal és enyhe köhögéssel járó megfázáséval. Ezt később hetekig tartó súlyos köhögési rohamok követik. Felnőttkorban sokkal veszélytelenebb, mint a fiatal gyermekek esetén, csecsemőknél viszont rendkívül súlyos következményekkel jár, 500-ból 1 esetben pedig halállal végződik.

A fertőzött amerikai hölgy végül teljesen felépült, miután megkapta a megfelelő anitbiotikumos kezelést.

Nem sokkal ezelőtt egyébként egy másik hasonlóan bizarr esetről számolt be az amerikai sajtó, amely során egy 34 esztendős brit férfi került kórházba keserves fájdalmak közepette, miután súlyos sérülést szenvedett a torka. A beteg egy tüsszentést próbált elfojtani, ezért befogta a száját és az orrát, ám az inger erősebbnek bizonyult nála...


[related-post post_id="3739245"]

[related-post post_id="3737765"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!