fogadjuk el a szeretetet

2019.12.25. 08:30

A legszebb történet

Megtelt a karácsonyi éjféli misére a debreceni Szent Anna székesegyház.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Jézus, a megváltó születését köszöntötték a hívek a debreceni Szent Anna székesegyházban a keddről szerdára virradó éjszaka tartott szokásos éjféli misén. A több száz hívő és a papok közösen adtak hálát a Megváltónak.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök először arról beszélt, hogy a legszebb karácsonyi történetet a Bibliában, az Evangéliumban írták meg, mely Jézus születéséről szól.

– Isten nyilvánvalóvá tette előttünk, emberek előtt az ő gyöngédségét, amikor megmutatkozott az ő szeretete, hogy a világmindenség teremtője leereszkedett a mi emberi szintünkre. Az ember Isten képére lett teremtve és az Isten ember arcúvá lett. Ez a karácsonyi örömhír – jelentette ki.

Minden embert szeret

A püspök ezután arra emlékeztetett, hogy Isten a fián keresztül egészen közel akart kerülni hozzánk. Jézus szerette az édesanyját, szerette az egyszerű pásztorokat, a bölcseket, a királyokat, szerette a tanítványait, szeretett minden embert. – Mert az Isten nem egy öreg nagy szakállú bácsi, aki fenn ül valahol a mennyországban a trónusán és néha lenéz ránk a földre, hanem közénk jött. Szembe ment a világ sorával, az erőszakos, kapzsi élvhajhász semmittevéssel – fogalmazott.

A szeretet útján járva

A püspök hangsúlyozta, hogy Jézus kedvét semmi nem vette el, még az sem amikor nem értették meg, vagy visszautasították. Kiemelte, Isten nem tér le a szeretet útjáról, még azokról sem mond le, akik nem hisznek benne. – Továbbra is közeledik felénk, figyeli a tekintetünket, nézi az emberek arcát, hogy értitek-e, hogy mit tettem értetek. Felfogtátok, felfogtuk – kérdezte.

Ezután arra emlékeztetett, hogy Jézus végtelenül szeret bennünket és hiszi, hogy a jóság és a szeretet az egész világot megmozgatja. Isten pedig abban hisz, hogy az ő szeretete minden emberi szív jegét fel fogja olvasztani, meg tud változtatni, mert a szeretet képes arra, hogy átformáljon, átalakítson.

Jézus megtestesülése

Palánki Ferenc arra is figyelmeztette a templomban tartózkodókat, hogy Isten közeledni akar hozzánk. Az a kérdés, hogy mi készek vagyunk-e őt befogadni. – Jézus ma is megtestesül minden szentmisén. Kínálja magát, mint az élet a kenyeret. El kell fogadni Isten szeretetét – jelentette ki a debrecen-nyíregyházi megyés püspök az éjféli misén.

OCs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában