Egyperces

2013.03.08. 18:11

Hazatért a szürkemarha a Beregbe

Lónya - Szürkemarha bemutató telepet létesítenek Lónya határában. Ünnepélyes alapkőletétel előtt Szabó Géza projektvezető avatta be olvasóinkat a részletekbe: az állatok nagy része innen egy jó félórányi traktorútra lesz, ugyanis a ridegtartáshoz nem kell épület nekik, az ember közelsége inkább zavarja őket.

Lónya - Szürkemarha bemutató telepet létesítenek Lónya határában. Ünnepélyes alapkőletétel előtt Szabó Géza projektvezető avatta be olvasóinkat a részletekbe: az állatok nagy része innen egy jó félórányi traktorútra lesz, ugyanis a ridegtartáshoz nem kell épület nekik, az ember közelsége inkább zavarja őket. A fiatal állományt fogjuk bemutatni az idelátogatóknak, egy turisztikai attrakció keretében. Lesz még ezen kívül bivaly, mangalica, kecske is, a hagyományos állattartáson túl egy kisebb feldolgozóban készül a lónyai finomságok sora.

A vendégek közt ott volt Bodó Imre bácsi, akiről úgy tartják, a magyar szürkemarha állományt ő mentette meg. Imre bácsi ezt túlzásnak tartja, de az tény, ahogy amikor a 60-as években keresztezni akarták szovjet fajtákkal a magyar szürkemarhát, dacolva a hivatalos állásponttal, a kollégákkal közösen megőrizték a bikák tiszta vérvonalát. A Hortobágyon élő állomány innen, az országnak ebből a szegletéből származik, majd itt teljesen eltűnt Így ki lehet mondani, hogy a szürkemarha hazatért a Beregbe. A telep alapító okmányait, egy tégelybe zárva rövid ünnepség keretében Szabó Zsolt ügyvezető helyezte el az alapba. Ezután a vendégek a helyi művelődési házban tekintették meg a projekt bemutatóját.

A projekt adatai:

A kezdet nagyjából 15 éve volt, amikor csak saját célra szerettünk volna biológiailag tiszta állatokat tartani, mondta Szabó Géza. Miután ez kinőtte magát, megnyertünk egy turisztikai pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség égisze alatt, az EU támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában. 47 millió forintot nyertünk, ez olyan 70 százalékos támogatásnak felel meg. Ezt bizonyosan túllépjük, az elképzeléseink nagyobbak, az első lépés ebből a szürkemarha bemutató központ, a hagyományos hús- és tejfeldolgozás technikája, egy élménypark létesítése. Az ide látogató valódi frissen fejt tejet ihat majd. A központ nagysága 470 négyzetméter, de lesznek még kisebb 150 négyzetméteres ólak, ahol egymástól elválasztva tartjuk az állatokat. A tartáshoz 50 hektár földön gazdálkodunk, amit 80 hektáros bérelt területtel egészítünk ki. Jelenleg az állatállomány nagyjából 50 szürkemarha és bivaly, és továbbá 200 darab kecske, bárány, és malac. A vásárosnaményi múzeum segít, hogy korhű legyen a kialakítás.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!