Ha kell, akár Brüsszelbe hajtják

Ha kell, akár Brüsszelbe hajtják
© Illusztráció: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – A legelő haszonbérlet nélkül maradt állattartóknak Brüsszel az utolsó reményük.

„Perre mentünk abban a reményben, hogy valamikor csak előkerül a mi igazunk is. A minap be volt idézve tanúnak a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója, de mivel ő külföldön tartózkodott, a tárgyalás elmaradt. Várjuk az újabb fordulót” – mondta el a Napló megkeresésére Buj Gyula mezőpeterdi juhász, akinek (legalábbis papíron) több száz állata maradt legelő nélkül azt követően, hogy a gazdájuk veszített a hortobágyi földhaszonbérleti pályázaton.

Utolsó esély

Nemrégiben (április 11-én – a szerk.) a megszépült derecskei vadászház ünnepélyes átadására érkezett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter igencsak meglepődhetett azon, hogy a hivatalos vendégek mellett néhány legelő nélkül maradt állattartó gazda is elvegyült a „fogadóbizottságban”. Arra szerették volna figyelmeztetni a tárcavezetőt, hogy bár közeleg Szent György napja, a kihajtás ideje, az ügyükben továbbra sem történt semmi érdemi. – A birkát nem érdekli a paragrafus, az enni kér. Itt van április, a takarmány már mindenkinél elfogyott, meg a hodályban amúgy sincs a jószágnak étvágya már. Vágyna ki a szerencsétlen a zöldbe; hajtja a természete – mondta Buj gazda, aki annak ellenére hajtotta ki a birkáit az egykor általa bérelt állami legelőre, hogy tudja, jogot sért vele. „A minap kérdezte az új bérlő, hogy meddig akarok még azon a területen legeltetni, ami az övé, de neki se tudtam mást felelni, mint, hogy most már várjuk ki a per végét…”

Mindenki kihajt

Szilágyi László ebesi gazda a pályázat keretében 131 hektár bérelt legelőnek volt kénytelen búcsút inteni, csakhogy a 32 hektárnyi saját területe szűk 260 marhának és 550 birkának. „Itthon már mindent megpróbáltunk, nem értünk célt, ezért Brüsszelhez fordultunk, a jövő hónapban érkeznek. Addig is mindenki kihajt az általa korábban bérelt legelőrészre, hiszen a pusztában az élet nem áll meg a hónapok óta tartó jogászkodás miatt” – fogalmazott a vesztes gazdák szószólója. A berettyóújfalui Mavranyi Zsigmond csak azért nem hajtotta ki az állatait tavasszal a korábban általa használt területre, mert ősszel (lévén a hodálya is ott van) be sem hajtotta onnan. – Háromszáz anyabirka, száz bárány, meg negyven kecske van a gondjaimra bízva, velük szórakozni nem lehet. Ha itthon senkit nem érdekel a problémánk, hát Brüsszelig megyünk – mondta.

Petneházi AttilaEbes.
HAON.HU


hirdetés