Buliintelmek fiataloknak

Illusztráció
Illusztráció
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A bulizásintelmei a fiataloknak.

Mi a jele annak, hogy valaki túl sokat ivott? Mit tehetünk mi?

Részeg állapotban az ember bárhol elalszik, de amíg a keltegetésünkre reagál, még nincs nagy szükség a mentősökre. Amikor már eszméletét veszti és nem reagál az ingerekre (csipkedés, paskolgatás), a reflexei nem működnek, akkor azonnal segítséget kell hívni. Akármennyire nem akarod bajba keverni a barátodat, többet ártasz neki, ha ilyen állapotban hagyod, mint akkor, ha segítséget kérnél a felnőttektől. Ilyenkor a pulzus szinte alig/vagy egyáltalán nem tapintható, a légzés felületes. Ha a fiatal ráadásul agresszív is, akkor jobb, ha mentőt hívtok. Ilyenkor nyugtatót kap és átmossák a gyomrát. Ha még csak részeg a fiatal, akkor a legfontosabb, hogy ne engedjétek még több alkoholhoz jutni! Ezen kívül fektessétek oldalra és támasszátok ki, hogy ne tudjon elfordulni, mert az ilyen állapotban tónustalan nyelv elzárhatja a légutakat, vagy a hányásába fulladhat. A közhiedelemmel ellentétben nem kell feltétlen vizet itatnunk vele, és ezzel is csak ülő helyzetben próbálkozzunk, mert elzárhatja a légutakat, illetve mivel az ingerre adott válaszai nem kiszámíthatók, nem biztos, hogy túléli. Enni ugyanezen okokból ne adjunk neki! Ezen kívül, a szervezet tudja, mit kell csinálnia, jobb esetben úgyis kiveti magából az alkoholt, és kitisztul a szervezet.

Melyek a legtöbbször használt drogok?

Marihuána, gina, kati – azaz a designer drogok. Ezekre szintúgy, mint az alkoholra, minden szervezet másként reagál. Túladagolni könnyű, mert a toleranciaszint változó. Drog hatására van, aki rendőrautókat ver szét, van, aki elájul. Az orrnyálkahártyán felszívódó drogok (pl. kokain) hatnak a leggyorsabban, ezek számítanak a legveszélyesebbnek. Időnként előfordul, hogy a betegektől levett mintát még a laboratóriumban dolgozók sem tudják beazonosítani, nem tudják megmondani, hogy milyen esettel állunk szemben, mert olyan gyorsan fejlődnek a drogok. Mindent kevernek mindennel. Ha valaki alkoholt és drogot is fogyaszt egyszerre, akkor nagyon megnő a balesetek esélye.

Drogtúladagolás vagy alkoholmérgezés esetén általában ki hívja a mentőket?

Általában a szülők, de van, hogy nekik is túl nagy az ijedségük. Az elővigyázatosság azonban nem árt. Ritkább esetben ismeretlenek, akik látják, hogy egy fiatal egyedül, magára hagyottan fetreng öntudatlanul, vagy a saját hányadékában. Elszomorító, hogy a fiatalok annyira felelőtlenek, vagy félnek, hogy csak kb. az esetek 5-10 százalékában hívnak mentőt. Pedig a telefon ma már ott van mindannyiuk zsebében, és egy hívással komoly problémákat előzhetnek meg!

Mit lehet tenni azért, hogy jobban tudjunk reagálni vészhelyzetben?

A kamaszokkal foglalkozó tanároknak több előadást kellene tartaniuk a veszélyekről és teendőkről, hogy ilyen esetben a tanítványok ne megijedjenek, hanem tudják, mit kell tenniük.Derecske.
HAON.HU


hirdetés