Megszületett az első hajdúsági Alekosz-bébi!

By Zsuzsa Szilágyi
Alekosz bébi
Alekosz bébi
Debrecen – A debreceni Kenézy Kórház honlapjának gólyahír rovatát böngészve tűnt fel, hogy február 2-án megszületett megyénk első Alekosz névre keresztelt gyermeke.

A listán elmerengve azonban kirajzolódik egy divatjelleg, különösen ha a Nikolasz vagy a Benett nevek gyakoriságára gondolunk. Korábban már foglalkoztunk az egyre különösebb utónévadási szokásokról, amikor is a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa elmondta, egy-egy névadási trend kialakulása sokszor egybeesik egy éppen a televízióban futó szappanoperával, vagy egy híresség felbukkanásával. Valószínűleg a Kenézy Kórházban született csöppség elnevezésében nagy szerepet játszott az egyik kereskedelmi csatornán futó valóságshow szereplője, a luxusbörtön Alekosz névre keresztelt bikája.

 

A kisfiú szülei rokonszenvet táplálnak a villalakó felé

 

Nem állíthatjuk biztosan, hogy a kisfiú szülei rokonszenvet táplálnak a görög nevű villalakófelé, de az több, mint gyanús, hogy a névadás egybeesik a műsorban felbukkanó nőcsábász fiatalember utónevével. A februári gólyahír rovatot végiglapozva azonban további érdekességekre bukkantunk.

Elvégre néhány hónappal a tehetségkutató műsorok után máris megjelentek a Nikolaszok, s egy korábban elég ritka, ám ma már egyre elterjedtebb név, a Benett. Azt nyilván senkinek nem kell elmagyaráznunk, hogy az xfaktoros Takács Nikolasz miként hatott a névadási trendek változására, de az külön meglepő, hogy a rádiós-műsorvezető Sebestyén Balázs Benett névre keresztelt kisfia is sokaknak szolgált ötletként férfi nevek keresése közben.

Azzal önmagában nincs semmilyen baj, hogy egy-egy televíziós szereplő után neveznek el gyermekeket, hiszen ahogy korábban említettük nem feltétlenül majmolásról, hanem egy jól csengő vagy érdekes név átvételéről is lehet szó. A Magyar Tudományos Akadémia engedélyezett utóneveit tartalmazó listáját végignézve azonban már jócskán vannak fenntartásaink.

Az MTA listája ugyanis hemzseg a furcsábbnál-furcsább és sokszor együgyűnek ható nevektől. Néhány számunkra furcsa férfinév a listából: Dzsínó, Dzsúlió, Enrikó, Káron, Keled, Manó (igen férfi név), Nikander, Porfir, Polikárp, Razmus, Librátusz, Rivaldó, Rokkó, Umbertó, Tullió, Zsülien és Vulkán. És, hogy a hölgyek se maradjanak ki a felsorolásból: Ajándék, Anicita, Cinna, Cseperke, Fahéj, Jádránka, Külikki, Pintyőke, Pompilia, Pompónia, Szüvellő és Vincencia.

Férfi utónevek listája

Női utónevek listája

-M.I.-Debrecen.
HAON.HU


hirdetés