Vegyük, együk, amíg tudjuk!

2019.08.30. 07:18

Vajon meddig tarthat az idei dinnyeszezon?

Tovább „dübörög” a görögdinnyeidény, szeptember közepéig kereshetjük a mézédes magyar gyümölcsöt.

Fotó: Nagy Emese

A nyár egyik legkedveltebb hazai íze megváratta szerelmeseit, július első napjaiban jelentek meg nagy mennyiségben magyar dinnyék a polcokon, ami azért az átlagos szezonkezdethez képest csúszást jelentett. A késlekedés ellenére az idény kezdetén a szakemberek biztatóan nyilatkoztak a magyar dinnye szezonjáról. A várakozás szó szerint meghozta gyümölcsét, a szakértők szerint anyaföldünk termését akár szeptember közepéig is kereshetjük a piacokon. Az esős május miatt a nyár első felében be kellett érnünk importáruval, azonban a júliusi, augusztusi kánikula végül kedvezett a hazainak, így még élvezhetjük egy kicsit a zamatát.

Barta Imre őstermelőnek vegyes érzelmei vannak az idei dinnyeszezonnal kapcsolatban. Véleménye szerint a nyár közepére nagyon kedvezőre fordult az időjárás, viszont az eladási árról már nem igazán pozitívan nyilatkozott a Naplónak. – Mire az idei szezont el tudtam kezdeni, addigra az exportárak zuhanni kezdtek, 20 forintnál drágábban az exportdinnye kilogrammját nem tudtam értékesíteni. Ettől függetlenül azt lehet mondani, hogy kiemelkedő volt a terméshozam, tulajdonképpen a tavaszi esőzés után a nyár kellemes időjárással köszöntött be, ami kedvezett a dinnye minőségének – számolt be lapunknak.

Nagyon népszerű

A debreceni Nagypiacon kevés olyan stand mellett sétálhatunk el úgy, hogy ne találkoznánk egyben kínált, vagy éppen ínycsiklandozóan felszeletelt hazai görögdinnyét. A gyümölcs már külcsínje miatt is szerencsés: vérpiros színe, a természet árnyalataiban pompázó zöld kérge magához vonzza a vásárlókat.

Bordás Csaba éppen dinnyét darabolt, amikor a hazai idényről kérdeztem. Szerinte szeptember közepéig jó görögdinnyével tudnak szolgálni a vásárlóknak. Elmondása szerint nagy szükség van a gyümölcsre, hiszen rengetegen keresik, szinte minden második, harmadik ember egyéb gyümölcsök mellé vásárol a nyár talán legszeretettebb terméséből.

Bordás Csaba szerint hiába augusztus vége van, még mindig nagyon finom dinnyét lehet kapni | Fotó: Nagy Emese

– Nagyon örülünk a vevőkkel együtt, hogy elhúzódik a dinnyeszezon, az időjárás igazán kedvező, a meleg, párás időszak miatt temérdek dinnye terem a földeken. A magyar vásárlók szeretik a minőségi termékeket, általában vékony héjú, szép piros, édes görögdinnyét keresnek. Persze a gyümölcs kopogtatása sem ment ki a divatból, viszont kevesen vesznek egyben meg dinnyét, a formája szinte mindegy, de leginkább felszeletelve viszik a terméket. Ritka idényről beszélhetünk, hiszen nemcsak számuk sok, de a megszokottaktól tömegük is több, akár 14-16 kilogrammosak is lehetnek – hangsúlyozta.

A természet ajándéka

A piacon sétálva mindig nehéz megállni, hogy ne vásároljunk valami finomságot, az óriási őszibarackok, hatalmas szemű szőlők úgy kacsintgatnak ránk, mintha udvarolni szeretnének, azonban egy szelet dinnye mindig az első helyet foglalja el, ha a nagy melegben egy kis frissítőre vágynánk. Így volt ezzel az a kisfiú is, aki nagymamáján kapaszkodva méregette a pultnál a gyümölcsöket, majd bökött egy vékony héjú, magvakban szegény, de annál lédúsabb dinnyeszeletre.

Miközben a kisfiú csalt mosolyt az arcomra, addig Pálosi Erikát pillantottam meg, miközben éppen egy negyed dinnyéért fizetett az árusnak. A hölgy nem vette zokon az érdeklődésem, hiszen szívesen beszélt arról, mennyire szereti a gyümölcsöket. – Egyszerűen imádom a görögdinnyét, azonban a sárgadinnyét sem utasítanám vissza, ha éppen megkínálnának vele. Szerintem a gyümölcsök nagyon fontosak a szervezetünk számára, a jó dinnye pedig ellenállhatatlan. Akkor az igazi, ha édes, a természet egyik legnagyobb ajándéka – mondta mosolyogva.

Kiszolgáltatott helyzet

Barta Imre őstermelő végezetül elmondta lapunknak, hogy nem jártas a kereskedelemben, azonban úgy látja, hogy a dinnyepiacon a legfőbb probléma az, hogy hiába van a földeken sok dinnye, sajnos a kereskedők nem élnek azzal a lehetőséggel, hogy több dinnyét, alacsonyabb áron árusítsanak. – Sajnos a termelő kiszolgáltatott helyzetben van. Ha megérett a dinnye, azt el kell adni nyomott áron is, ám ezt a kereskedő nem érvényesíti a piacon.

„Az elmúlt évekhez képest a szezon tovább tart, viszont szeptember közepe felé a huzamosabban magas hőmérséklet miatt el kell búcsúznunk a hazai ízektől. Ez a jelenlegi kánikula nyilván érleli a gyümölcsöt, így hosszabb ideig nem lehet tartani a földeken”

– mondta.

Nagy Emese

Ne fogyasszuk mindig magában!

Belovics Réka életmód- és táplálkozási tanácsadó úgy véli, a görögdinnye esetében mindenképpen érdemes a mértéket tartanunk. Dominál benne a fruktóz (gyümölcscukor) a szénhidráttartalmán belül (100 grammban 7,5 gramm). Az őszi, téli hónapokban a gyümölcs természetesen ugyanúgy fontos, mint a melegebb időszakokban, azonban soha ne a gyümölcsök képezzék az étkezésünk vázát, ne legyenek túlsúlyban a komplex szénhidrátokhoz képest. – A görögdinnye a tévhitekkel ellentétben alacsony rosttartalommal bír, valamint a magas víztartalma mellett igen alacsony tápanyagtartalmú. Általános esetekben (kivéve alacsony FODMAP-étrend, fruktózfelszívódási zavar vagy ketogén étrend) legfeljebb napi 25-40 gramm gyümölcscukor tekinthető ideálisnak egészségmegőrzés szempontjából.

Vannak tényezők, amelyek növelik a szervezet vitamin- és ásványianyag-igényét, ilyen például a stressz is. Éppen ezért próbáljunk nyugodtabban élni, magunkért és a környezetünkért a tőlünk telhető legtöbbet megtenni. A legjobb, amit tehetünk: a gyümölcsöket mindig kombináljuk rosttal, fehérjével vagy „jó” zsírokkal, hogy lassítsuk a felszívódását. Ha pedig illik hozzá, akkor hintsünk rá egy kis fahéjat, hogy kisebb vércukorszint-emelkedést váltson ki – hívta fel a figyelmet.

 

Borítókép: Pálosi Erika imádja a gyümölcsöket, de leginkább a görögdinnyét szereti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!