Debrecen hírei

2019.01.02. 11:47

Debrecenbe érkezik a Szent Korona hiteles másolata

Debrecen - A város rendezvénysorozattal emlékezik meg a 48-as szabadságharc 170 évvel ezelőtti debreceni eseményeiről.

Debrecen - A város rendezvénysorozattal emlékezik meg a 48-as szabadságharc 170 évvel ezelőtti debreceni eseményeiről.

– Az elmúlt években hozzászokhattunk, hogy Debrecen nagy jelentőségű évfordulók kiemelt résztvevője. Nem lesz ez másként 2019-ben sem. Figyelemmel a város értékeinek és szellemiségének ápolására, valamint a város a nemzetünk életében betöltött történelmi jelentősége előtt tisztelegve méltóképpen kívánjuk megünnepelni a szabadságharc debreceni eseményeinek 170-ik évfordulóját – mondta Papp László polgármester ünnepi beszédében a hétfői újévi koncerten.

A szabadságharc viharainak közepette Kossuth Lajos, az Országos Honvédelmi Bizottmány elnökének 1849. január 1-jén hozott rendelete alapján a kormány a honvédelmi bizottmány és az országgyűlés székhelyét Debrecenbe tette át. A város közgyűlése pedig örömmel fogadta falai közé az országgyűlés tagjait, s a kormányt. Így lett 1849. január elsejétől június elejéig Debrecen az nemzet ideiglenes fővárosa, a „másik főváros”.

A polgármester hangsúlyozta, ezen 170 évvel ezelőtti történelmi jelentőségű eseményben betöltött szerepünk megkívánja, hogy mindezekre méltóképpen megemlékezzünk. Ezért a város Debrecen – A szabadság fővárosa címmel rendezvénysorozatot hirdet, mely január 6-án kezdődik, amikor a Magyar Nemzeti Múzeum jóvoltából városunkba érkezik a magyar Szent Korona hiteles másolata. A nemzeti ereklye az érkezését követően a Déri Múzeum Kupolatermében lesz látható. A Déri Múzeumban aznap délután nyílik a A másik főváros – Kossuth és Debrecen 1849 című kiállítás, amely az államférfi és a város 170 évvel ezelőtti kapcsolatát lesz hivatott bemutatni.

– A rendezvénysorozat megemlékezéseinek jelentős része/számos eseménye kötődik majd a Nagytemplomhoz és a Kollégiumhoz. Ennek megfelelően a rendezvénysorozat záró eseménye májusban a református egyház Generális Konventjének ülése, és a Magyar Református Egyház megalakulása tizedik jubileumi évfordulójának megünneplése lesz a Nagytemplomban és a Kossuth téren – zárta szavait Papp László.

PtkI


[related-post post_id="4094951"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!