Debrecen hírei

2019.01.21. 15:22

Alakítsd Te a történelmet!

Debrecen - Még néhány napig jelentkezhetnek a középiskolás csapatok az Országos Középiskolai Problémamegoldó Versenyre.

Debrecen - Még néhány napig jelentkezhetnek a középiskolás csapatok az Országos Középiskolai Problémamegoldó Versenyre.

A hatodik alkalommal megrendezendő népszerű történelmi témájú stratégiai versenyre január 27-ig jelentkezhetnek a középiskolás csapatok. A tehetséggondozással foglalkozó Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Case Solvers csapata által közösen szervezett Országos Középiskolai Problémamegoldó Versenyre (OKPV) magyarországi és határon túli diákok jelentkezését is várják a szervezők.

– Az OKPV az ország legnagyobb diákok által szervezett versenye, amelyen eddig több mint 1500 középiskolás vett részt. A számokból azt látjuk, hogy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend a megmérettetés. A diákok körében valószínűleg azért is annyira kedvelt az esettanulmány verseny, mert olyan készségeket, képességeket kell használniuk, amelyek kisebb fókuszt kapnak a hagyományos oktatási rendszerben. Illetve nem utolsó sorban említeném, hogy a legjobbakat mindig értékes nyeremények várják, idén például a győztes csapat egy négynapos utazást nyer Dublinba – mondta Heinek Júlia, az OKPV szervező csapatának vezetője.

A szervező hozzátette, hogy a verseny során a diákoknak több fronton is helyt kell állniuk: a történelmi lexikális tudás mellett problémamegoldó- és prezentációs készségüket, kreativitásukat, valamint csapatmunkában együttműködési képességüket is bizonyítaniuk kell. A verseny célja többek között az, hogy a résztvevők olyan elemzői és előadói tapasztalatokat szerezzenek, amelyeket a későbbi tanulmányaikban is sikerrel hasznosíthatnak.

A megmérettetésre magyarországi és határon túli magyar középiskolákból is várják a háromfős csapatok jelentkezését. Az érdeklődők számára fontos információ lehet, hogy a tagoknak nem kötelező egy intézményből érkeznie. A szervezők oktatóvideókkal is támogatják a diákok felkészülését, amelyek segítségével a résztvevők elsajátíthatják a versenyen is előforduló feladatok megoldásához szükséges eszköztárat.

A négykörös verseny első és második fordulójában online történelmi esettanulmányt kell a csapatoknak megoldania. Ezt követően az itt elért teljesítmények alapján az adott régiókból a 12 legmagasabb pontszámot elérő csapat jut be a március 1-jén, az ország hét városában (Kecskeméten, Miskolcon, Székesfehérvárott, Győrött, Pécsett, Debrecenben és Budapesten) megrendezendő regionális döntők egyikébe. Az országos döntőt március 23-án szervezik az MCC budapesti székhelyén, amelyen területenként a legjobb három csapat vehet majd részt.

Mind a regionális, mind a végső döntő esetében a versenyzők 72 órával a forduló előtt kapják meg az esettanulmányt, amelynek megoldását történészekből és vállalatvezetőkből álló szakmai zsűri előtt kell majd prezentálniuk. A diákoknak érdemes az utolsó fordulóba jutásért küzdeniük, hiszen azonkívül, hogy az első három helyezett automatikusan felvételt nyer az MCC Középiskolás Programjába, értékes nyeremények is várnak rájuk – olvasható a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Case Solvers közös közleményében.

A versenyre jelentkezni az OKPV oldalán, a versenykiírás menüpontban található regisztrációs gombra kattintva lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!