Debrecen hírei

2018.11.30. 11:32

Karácsony előtt is figyeljünk a pénzünkre!

Debrecen - Az adventi időszakban az üzletek, bevásárlóközpontok, vásárok környékén megnövekszik a forgalom.

Debrecen - Az adventi időszakban az üzletek, bevásárlóközpontok, vásárok környékén megnövekszik a forgalom.

Az adventi időszakban az üzletek, bevásárlóközpontok, vásárok környékén megnövekszik a forgalom. Ezért Vezendi Jánosné, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa a debreceni Kossuth téren, az adventi vásárban néhány jótanáccsal igyekezett segíteni azoknak, akik a következő hetekben szerzik be a karácsonyi ajándékokat. Arra hívta fel a figyelmet, hogy vásárlás előtt érdemes átgondolni, mennyi készpénzre lesz szükségünk. Csak annyit vigyünk magunkkal, amennyi tényleg kell. Bankkártyás vásárlás esetén ne tegyük a kártya mellé a felírt PIN kódot. Autónk utasterébe ne rakjunk csomagokat, táskát, értékes műszaki eszközöket. Az iratokat, a pénztárcát a belső zsebben vagy jól zárható táskában tartsuk magunknál. A táskát érdemes magunk elé fordítani. A hátizsákot ne hagyjuk a hátunkon olyan helyen ahol, nagy a tömeg – fogalmazott Vezendi Jánosné.

Nagy forgalomban is segítenek

Bacsó Attila, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője arról beszélt a tájékoztatón, hogy nagyjából bronzvasárnaptól megnövekszik a gyalogos és a gépjárműforgalom az áruházak környékén. A Debrecenbe vezető főutakon is egyre többen közlekednek. – Minden eszközzel arra törekszünk, hogy a közlekedők biztonságát szavatoljuk, ezért emelt létszámban leszünk jelen a bevásárlóközpontoknál és a főutakon. Mindent megteszünk azért, hogy a gépjárművel közlekedők minél hamarabb elérjenek úti céljukhoz – mondta.

Saját érdek a sárga mellény

Az osztályvezető azt kérte a járművezetőktől, hogy rossz látási viszonyok esetén kapcsolják fel a világítást az autókon. A kerékpárosok ne csak a lakott területen kívül vegyék fel a „világító” sárga mellényt, hanem olyan belterületeken is, ahol nem jó a közvilágítás, és emiatt nem lehet őket rendesen látni. (Ilyen helyeken a gyalogosoknak is érdemes ezt a ruhadarabot magukra ölteni.)

– Az év végi ünnepek idején se üljünk autó volánja mögé akkor, ha alkoholt fogyasztottunk. Inkább hívjunk taxit, vagy kérjük meg a barátunkat, családtagunkat arra, hogy vezesse ő a járművet – hangsúlyozta Bacsó Attila.

Menetfény helyett tompított

Kifejtette: a hideg idő, a korai sötétedés megérkeztével megváltoztak a látási és az útviszonyok, gyakrabban találkozhatunk párával, köddel, gurulhatunk vizes, jeges, nedves falevelek miatt csúszós utakon. Ezért érdemes az autók gumiját nyáriról télire cserélni. Utóbbi használata esetén lényegesen rövidebb a jármű fékútja.

Arra is felhívta az autósok figyelmét, hogy sötétedés után nem elég a menetfény bekapcsolása, olyankor ugyanis a hátsó helyzetjelző lámpák nem világítanak. Az ilyen járművek mögött közlekedők könnyen utolérhetik az előttük haladót. Sötétedést követően városban a tompított fényt kell felkapcsolni.

– Az adventi időszakban is minden közlekedő legyen türelmes, figyelmes, legyünk egymással előzékenyek – zárta gondolatait Bacsó Attila.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!