Debrecen hírei

2018.11.07. 08:30

Debrecenben nincs megengedő időpont

Debrecen - A megyeszékhelyen a kerti hulladék megsemmisítésére csak a komposztálást támogatják.

Debrecen - A megyeszékhelyen a kerti hulladék megsemmisítésére csak a komposztálást támogatják.

Az országos szabályozás szerint az avar és kerti hulladék égetése tilos, de ez alól az önkormányzatok helyi rendeletben adhatnak meghatározott időszakokban felmentést. Debrecenben azonban nincs ilyen megengedő időpont – hangsúlyozta Bognár Réka, az önkormányzat zöldterületi osztályának vezetője a Climathon kapcsán tartott előadásában. Hozzátette: a megyeszékhelyen a kerti hulladék megsemmisítésére csak a komposztálást támogatják.

Mint elmondta, az avarégetéssel a fő probléma az, hogy jellemzően nedves, nyirkos anyagot égetnek, ráadásul az ősszel gyakran előforduló kedvezőtlen légköri állapot mellett. Utóbbi jelenséget inverziónak nevezik, azt jelenti, alul hidegebb, felül melegebb levegő van, ez az elhelyezkedés pedig lezárja a függőleges irányú légmozgást, így megrekednek a szennyezőanyagok a földfelszín közelében.

Káros anyagok tömkelege

Az Eumet.hu összeállítása szerint a kerti hulladék (avar, fűnyesedék s gallyak) égetésekor az értékes szerves anyagból hamu keletkezik, mely csak korlátozott mennyiségben alkalmas talajerő-utánpótlásra. Ugyanakkor óriási légszennyezést okoz a rossz légellátás, az alacsony égéshőmérséklet, a magas nedvességtartalom miatt. Egy átlagos kupac (100 kilogramm) elégetésekor 5-7 kilogramm szén-monoxid, 1,5-2 kilogramm szénhidrogén, 20 gramm nitrogén-oxid keletkezik, továbbá néhány gramm metil-etil-keton, etil-benzol, sztirén, fenol stb. No és persze PM10 (levegőben lebegő, 10 mikrométernél kisebb részecskék) 1,7-4,9 kilogramm!

HBN


[related-post post_id="4041437"]

[related-post post_id="4041428"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!