Debrecen hírei

2018.11.10. 09:25

Akinek nem jutott lombgyűjtő zsák, vehet

Debrecen - Október közepe óta több mint 70 ezer darab, a fákról lehulló lomb összegyűjtésére szolgáló zöld színű nejlonzsákot osztottak szét ingyen a debreceni egyéni önkormányzati képviselők a körzetükben kertes házakban lakók között. A város 20 millió forintot költött erre.

Debrecen - Október közepe óta több mint 70 ezer darab, a fákról lehulló lomb összegyűjtésére szolgáló zöld színű nejlonzsákot osztottak szét ingyen a debreceni egyéni önkormányzati képviselők a körzetükben kertes házakban lakók között. A város 20 millió forintot költött erre.

Csakhogy, mivel többnyire munkaidőben zajlott a zsákosztás, sokan nem tudtak érte menni, vagy már az akció után szereztek róla tudomást. Olyanok is vannak, akiknek a kapottnál többre lenne szükségük. Ők hiába gyömöszölik ezekben a napokban a kertjükben lehullott rengeteg falevelet a boltokban kapható kisebb-nagyobb zsákokba és rakják ki szemétszállítási napon a kuka mellé, azt a szemetesek nem viszik el. De van megoldás a problémára.

A helyi rendelet szerint az avart elégetni tilos, mivel egyrészt tűzveszélyes, másrészt erősen környezetszennyező. (Néhányan, abban bízva, hogy akkor talán már nem látják meg a szomszédok, közterület-felügyelők, esténként, éjszakánként próbálkoznak ilyesmivel. De a kesernyés füstöt nem lehet titokban tartani.)

Van legális megoldás

Domokos Csilla, az AKSD szóvivője elmondta: ennél sokkal jobb és legális megoldás is létezik, ugyan fizetni kell érte néhány száz forintot. A cég Vígkedvű Mihály utcai ügyfélszolgálati irodájában és István úti telepén egész évben kapható olyan fehér színű, erős, 120 literes, DHK (Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft.) feliratú nejlon zsák, amelybe az elszáradt avart, de más kommunális hulladékot is lehet tenni. Ezeket a zsákokat elviszik a kukák mellől a szemetesek. Egy ilyen zsák ára 240 forint.

Az ezekben lévő falevél a kukás autók gyomrában és a szeméttelepen összekeveredik a háztartási hulladékkal, így segíti annak lebomlását – tudtuk meg.

A depóniánál fogadják

A szóvivő arról is beszámolt, hogy aki nagyobb mennyiségű falevéltől akar egyszerre megszabadulni, az ezekbe a zsákokba pakolt avart kizárólag személyautóval és utánfutóval kiviheti a Vértesi úti szeméttelepre, depóniára. Ott díjmentesen le lehet rakni.

A debreceni közterületekről összegyűjtött rengeteg avarból komposztot készítenek. Akinek a kertjében van saját komposztálója, abba is bedobhatja ezt az anyagot – ismertette Domokos Csilla.

Helyben is maradhat

Ugyanakkor nem árt tudni, hogy az avar a természetben fontos szerepet játszik. Részben takarja és melegen tartja a talajt, búvó- és táplálkozó helyet biztosít különféle élőlények számára; részben pedig a természetes körfolyamatok révén lebomlásával folyamatos tápanyag-utánpótlást biztosít a termőföld, s így a növények számára. A kiskertekben, hétvégi telkeken, városi parkokban, zöldfelületeken is így van ez. Így aztán, ha mindenhol összeszedjük a faleveleket, tisztára „porszívózzuk” kertjeinket, parkjainkat, akkor pont ettől a természetes tápanyag-utánpótlástól fosztjuk meg környezetünket.

- Orosz Csaba -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!