Debrecen hírei

2018.11.13. 16:54

A mesék Mátyása a Csokonai Színházban

Debrecen - Hunyadi Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulójára.

Debrecen - Hunyadi Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulójára.

Mátyás király a legnépszerűbb királyunk, az egész Kárpát-medencében a legkedveltebb folklór hős. Minden magyarnak van valami elképzelése Mátyásról, ha más nem, a nevéhez hozzáteszik: igazságos. Hunyadi Mátyás nem született hercegnek, de még elsőszülött fiúnak sem. Családja nem tartozott a nagy történelmi famíliák közé. A trónra kerülése is mitikus: a legkisebb árva, aki elveszíti családját, és rabságba vetik, a főurak közül többen aspirálnak a trónra, mindezek ellenére mégis az ő fejére „száll a korona”. A 15 éves Mátyás száműzetésben él Prágában. A fogság ellenére jól érzi magát: vele van tanítója, barátai és titkos szerelme, Katalin, akikkel a legkülönfélébb kalandokba keverednek. Egy napon azonban minden megváltozik: főurak érkeznek Budáról, akik elválasztják Mátyást a csapattól. A főurak elmondják Mátyásnak, hogy őt szeretnék uralkodónak. Valódi szándékukat azonban nem osztják meg a fiúval: azért akarják, hogy Mátyás kerüljön a trónra, hogy ők irányíthassák a gyerekkirályt és ezzel együtt az országot. Vajon mit tesz Mátyás ebben a nehéz helyzetben? Megbízik a felnőttekben? Mit szólnak ehhez a barátok és szerelme, Katalin, akik ezután nem találkozhatnak Mátyással? Ezek mind kiderülnek a konfliktusokban, kalandokban, izgalmakban gazdag történetünkben.

A darabot Madák Zsuzsanna vitte színre, aki a Csokonai Színház közkedvelt osztálytermi előadásait (Verona 1301, Jeruzsálem, Kékbolygó) is rendezte, s aki szeptembertől a Csokonai Színház társulatát erősíti. „Számos történet, mese dolgozza fel Mátyás királyságának időszakát, s jóval kevesebb fókuszál a trónra lépését megelőző, ifjúkori éveire. Ezért is tűnt izgalmasnak ezzel az időszakkal foglalkozni. Sokat olvastunk Mikó Csabával a korszakról, dokumentumfilmeket néztünk, valós történelmi eseményekből, alakokból indultunk ki. A történelem bőséges anyagot kínált számunkra, több drámányi anyag kínálkozott az írás előkészületei, az ötletelés során. Mi végül amellett a korszak mellett döntöttünk, amikor Mátyás elveszíti testvérét, és prágai fogságba kerül. A cselszövés, ármánykodás közepette a barátai védelmezik, s nézőként együtt izgulhatunk velük, hogyan oldja meg a rá nehezedő problémákat egy akciódús, pörgős történetben, nagyon szerethető figurákkal. A felnőtt környezet bűntudatot próbál ébreszteni Mátyásban, a saját képükre akarják formálni. Ez nagyon ismerős lehet a gyerekeknek, hisz nap mint nap előfordul, szinte korosztályos probléma, hogy a kicsiknek azt mondják: »te még ezt nem tudhatod, hiszen gyerek vagy«, vagy »hibáztál, de majd mi elmondjuk neked, mi a helyes«. Azt gondolom, hogy könnyen azonosulhatnak majd a gyerekek Mátyás alakjával”- ajánlja a darabot a rendező.

Mikó Csaba elsősorban a mesék Mátyását szerette volna megidézni. A mitikus hőst, akinek képét gyerekkori olvasmányainkból hoztuk magunkkal. A legkisebb fiú történetéről és a korszakról a színháznak adott interjújában így nyilatkozott: „A középkor fantasztikus! A lovagok, a szép eszmények, egyúttal a cselszövők és a gaz árulók kora. Legalábbis a gyerek és a gyereklelkű felnőtt számára. Egy olyan világ, ahol az érdekek nyíltabban feltárhatók és megmutathatók, ahol a hősök királykisasszonyokért küzdenek, a szegénylegények fölemelkedhetnek; kitartással és bátorsággal kivívhatják az elismerést. Mátyás történetében ez volt, ami leginkább megfogott. Hogy változtathatunk a sorsunkon. Mátyás története a legkisebb fiú története. Apja, Hunyadi János a saját vitézségével felhívta magára a király figyelmét, és a névtelenségből az ország második emberévé emelkedett. Fia, Mátyás szintén alulról indult. Egy fogoly kisfiú volt, akit a nagyurak saját céljaikra akartak felhasználni, de ő az eszével és az éleslátásával győzedelmeskedett felettük. Meghiúsította a terveiket, és király tudott maradni."

Az előadáshoz drámaóra is kapcsolódik, amelyet első és másodikos osztályosok számára készítettek a Csokonai Ifjúsági Program munkatársai. A drámaórán, amely az igazságosság témakörét járja körül, maguk a gyerekek írják és játsszák - mint Mátyás tanácsadói - a történetet.

- Csokonai Színház -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!