Debrecen hírei

2018.10.20. 18:49

Elmúlt időket idéztek a debreceni színjátszók

Debrecen - Az Alföld Gyermekszínpad negyven, a Főnix Diákszínpad harmincöt éve játszik meghatározó szerepet a debreceni színi életben.

Debrecen - Az Alföld Gyermekszínpad negyven, a Főnix Diákszínpad harmincöt éve játszik meghatározó szerepet a debreceni színi életben.

Egykori és jelenlegi diákjaival ünnepelte negyvenedik évét az Alföld Gyermekszínpad szombaton a Belvárosi Közösségi Ház pódiumtermében. A nézők között feltűnt Kálloy-Molnár Péter, Magyar Attila és Dózsa Gergely is, akiknek évtizedekkel ezelőtt erről a színpadról indult színészi pályájuk.

Stop az unalomnak

A megemlékező műsorban helyet kaptak az előző nemzedékek fellépéseinek archív felvételei, valamit a jelenlegi színjátszók színpadi előadásai is. Az elsőként felcsendülő, 1982-ben született Pál utcai fiúk daljáték egyik részletének felvezetésében Várhidi Attila színpadvezető, rendező így emlékezett vissza: „Amikor ebben az időben valahol Komádi és Dunaszerdahely között egy stoppolás alkalmával Attila, hogy ne unatkozzunk, pantomimjátékával szórakoztatta a társaságot – emlékszem, ekkor született meg az igazi Magyar Attila.”

Lázár Ervin gyermekregényéből, A négyszögletű kerek erdőből Vacskamati virágját ezredjére, a Bárányfelhő-bodorítót pedig kétezredjére láthatta a nagyérdemű az Alföld és a Főnix színpad előadásában. Várhidi Attila átfogó múltidéző megszólalásaiban idézte fel a társulat elmúlt négy évtizededének legemlékezetesebb pillanatait, az ünnepi műsor második felében pedig volt tanítványai tisztelegtek a színpadon az elmúlt évek előtt.

A határokon túl is

Az Alföld Gyermekszínpadot a kezdetek óta Várhidi Attila vezeti, aki már több generációval szerettette meg a színjátszást. Az eltelt években több országos és nemzetközi elismeréssel jutalmazták munkáját, többek között Kiváló Együttes címet, nívódíjat, miniszteri dicséretet, valamint Debrecen Város Alkotói Ösztöndíját tudhatja magáénak a színpadvezető.

A társulat gyakran kap határon túli felkéréseket, ezért évek óta angol és francia nyelvű előadások is szerepelnek repertoárjukban. Az egykori tagok között találjuk a népszerű színművészt, Hargitai Iván rendezőt, Hajdu Szabolcsot, Bacskó Tündét, Dózsa Gergelyt.

A társulatnál folyamatosan lehet jelentkezni: a mindig megújuló Alföld Gyermekszínpad az általános iskolásokat, míg a Főnix Diákszínpad a középiskolás korúakat várja.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!