Debrecen hírei

2018.10.11. 08:35

34 zsáknyi szemetet szedtek a parkban

Debrecen - Az intézet és fogvatartottjai nem feledték, hogy minden évben részt vettek a „tisztogatásban”.

Debrecen - Az intézet és fogvatartottjai nem feledték, hogy minden évben részt vettek a „tisztogatásban”.

  • A resztoratív kifejezés a „restore”, újjáépítés szóból ered. Arra utal, hogy amikor konfliktushelyzet alakul ki, az egy egyensúlyi állapot megbillenését jelzi.
  • A resztoratív szemlélet és módszer az egyensúly visszaállítását, újjáépítését szolgálja. De mit is jelent ez egy elítélt esetében? Azt, hogy tevékenységükkel jót tesznek, a város lakosságának is az érdekeit szolgálják, amikor például közérdekű munkát végeznek.
  • Ezt tette a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben jogerős büntetését töltő három fogvatartott is, amikor október 9-én szemetet szedett a Hortobágyi Nemzeti Park debreceni területén.
  • A Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben jogerős büntetést töltő fogvatartottak, szám szerint hárman, szemetet szedtek a Hortobágyi Nemzeti Park debreceni területén kedden – tájékoztatott Pancsusák Sándor intézetparancsnok.

    Az intézet minden évben részt vállalt a „Te szedd – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” szemétszedési kampányban. Bár ebben az évben ez az önkéntes mozgalom elmaradt az országban – illetve különféle szervezetek maguk vállalták –, az intézet és fogvatartottjai nem feledték, hogy minden évben részt vettek ebben a „tisztogatásban”, így idén is zsákot ragadtak. Az AKSD konténereket és zsákokat biztosította, az intézet pedig az önkéntes munkaerőt.

    Eredményes nap

    Mondhatni hagyomány, vagyis bevált módszer az intézet életében, hogy a kiválasztott elítéltek olyan, intézeten kívüli munkákban vehetnek részt, amelyek a város lakosságának is az érdekeit szolgálták. A szemétszedés is ilyen volt, ráadásul igen látványos eredménnyel zárult: a három fogvatartott 34 zsáknyi szemetet és több kidobott műszaki cikket gyűjtött össze az erdőben – tudatta a Naplóval Pancsusák Sándor bv. ezredes, büntetés-végrehajtási tanácsos, intézetparancsnok.

    A visszailleszkedésért

    A fogvatartottak úgynevezett resztoratív jellegű, intézeten kívüli munkavégzése országszerte fontos és bevált gyakorlat, mert az elítéltek lehetőséget kapnak a közösség javát szolgáló, mintegy a közösség tagjait „kiengesztelő jóvátételi tevékenységre”. Mindez jól szolgálja a büntetés-végrehajtási intézetek integrálását az adott település életébe, de a külső munkahelyen végzett tevékenység során szerzett tapasztalatok adott esetben a részt vevő fogvatartottak számára is pozitív hatással lehetnek a szabadulás utáni visszailleszkedés szempontjából.

    HBN

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!