Debrecen hírei

2018.09.27. 12:31

Új szakma a börtönben

Debrecen - A képzettség segítségével sikeresen illeszkedhetnek vissza a társadalomba.

Debrecen - A képzettség segítségével sikeresen illeszkedhetnek vissza a társadalomba.

A magyar börtönökben közel 800 fogvatartott kezdte meg általános iskolai, több mint 1100 középiskolai, 24 fő pedig felsőfokú tanulmányait – írta közleményében a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. 1300-an piacképes szakmát is szerezhetnek a rácsok mögött, így majdnem minden ötödik fogvatartott, összesen több mint 3 ezer 200 elítélt ült be a padokba.

A Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet megyei jellegű „előzetes ház”, a rabok ott-tartózkodása nem teszi lehetővé, hogy folyamatosan beiskolázzák őket, de több oktatást, tanfolyamot is szerveznek számukra – tájékoztatott Pancsusák Sándor bv. ezredes, intézetparancsnok.

A visszailleszkedést segíti

– A „Fogvatartottak reintegrációja” elnevezésű kiemelt projekt keretén belül 2018 novemberében 2-szer 30 órás kompetenciafejlesztő foglalkozások kezdődnek 10 fogvatartott részvételével. A kurzus a kommunikáció, a konfliktus- és agressziókezelés témakörével foglalkozik majd, az elméleti tudás elmélyítése gyakorlati feladatokon keresztül valósul meg. A program lehetőséget ad a fogvatartottaknak képzésen való részvételre is: 2018 januárjában szobafestő, melegburkoló OKJ-s szakképzést indítunk, amelyen 30 fogvatartott sajátíthatja el a szakmát, s kaphat bizonyítványt a sikeres vizsgát követően – mondta el az intézetparancsnok.

Szakács, festő, mázoló

A Debreceni Szakképzési Centrummal (DSZC) együttműködve korábban több képzés is megvalósult az intézetben. A 2017/2018-as tanévben például szakács szakmaképzés folyt az intézetben a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Hajdú-Bihar Megyei Szakképzési Centrum együttműködési megállapodása értelmében.

12 fogvatartottnak lehetősége volt, hogy szakács szakon iskolarendszerű oktatásban vegyen részt és 2018 májusában vizsgát tegyen. A szakmaképzés során két év anyagát sajátították el. A DSZC szaktanárai előtt végül 7-en tettek sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát, tekintettel arra, hogy időközben 5-en szabadultak az intézetből.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!