Debrecen hírei

2018.09.25. 20:41

Százéves a debreceni orvosképzés

Debrecen - A november végéig tartó jubileumi ünnepségsorozat rendhagyó ünnepéllyel vette kezdetét.

Debrecen - A november végéig tartó jubileumi ünnepségsorozat rendhagyó ünnepéllyel vette kezdetét.

Többhetes programsorozattal ünnepli a debreceni orvosképzés 100. évfordulóját a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara. A centenárium jegyében gálaestet, medikus hetet, tudományos előadásokat és könyvbemutatót is tartanak.

A Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem Orvosi Kara egy évszázada, 1918. október 19-én alakult meg. Az orvosképzésnek helyet adó klinikatelepet és berendezett felvételi épületét 1918. október 23-án IV. Károly király és Zita királyné avatta fel.

Az idén 100 éves debreceni orvosképzés előtt októberben és novemberben számos szakmai, valamint a nagyközönség számára is nyitott kulturális, tudományos programmal tiszteleg a kar. A centenárium ideje alatt bemutatkoznak a nagyközönség előtt azok az orvosok, akik a gyógyítás mellett valamilyen művészeti ágban is jeleskednek.

A jubileumi ünnepségsorozat szeptember 25-én este rendhagyó alkalommal vette kezdetét a Csokonai Nemzeti Színházban. Az ünnepségen átadták a „100 éves a debreceni orvosképzés” díjakat azoknak a professzoroknak, akik több évtizeden át végzett kiemelkedő munkájukkal hozzájárultak az orvosképzés sikereihez. A kar öt oktatója vehette át a díjat: prof. dr. Földes István, prof. dr. Leövey András, prof. dr. Fésűs László, prof. dr. Muszbek László, és prof. dr. Paragh György.

Debreceni orvosképzés: új korszak kezdete

A kedd esti ünnepségen Papp László polgármester úgy fogalmazott, hogy Debrecen számára az oktatás egy évszázados hagyományokra épülő stratégiai ágazat. Hozzátette: a 21. században a Debreceni Egyetem orvosképzése a debreceni oktatási hagyományok egyik leghitelesebb képviselője.

Az orvosi kar indulása egyáltalán nem volt az ország, a város legkönnyedebb történelmi időszakához köthető, hiszen 1918. október 23-a legtöbbünk számára más jelentéssel bír. Városunkban az első világháború után az egyetem elindulása, az orvosképzések megkezdése jelentette a kapaszkodót egy új korszak tekintetében."

Szoros együttműködés

Papp László úgy véli, hogy ha a város hírnevét öregbítő szimbólumokat kellene említeni, akkor ott mindenképpen helye lenne a debreceni orvosképzésnek. Mindenképpen óriási jelentősége van a település életében annak a szoros együttműködésnek, amely a Debrecen városa és a Debreceni Egyetem között kialakult az elmúlt évtizedekben.

– A Debreceni Egyetem voltaképpen egy igazi szimbólum városunk életében, amelyet továbbra is segítenünk, támogatnunk kell. Olyan entitásként gondolunk az egyetem orvosképzésére, mely a legnagyobb hívószóval, vonzerővel rendelkezik, ha a felsőoktatásról beszélünk jelen pillanatban Debrecen vonatkozásában. A debreceni orvosképzés hallgatói köre az, amelyik szerte a világból számos tanhallgatót tud megszólítani és idehozni. Azok a hallgatók, akik itt végzik a tanulmányaikat, szerzik meg azt a tudást, amelyet később hasznosítanak, Debrecen nagyköveteiként erősbítik, irányítják a figyelmet ránk és erősítik a város hírnevét – fűzte hozzá Papp László.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!