Debrecen hírei

2018.09.26. 11:09

Speciális élethelyzetű emberek mindennapjaival ismerkedhettek meg a fiatalok

Debrecen - Érzékenyítő esélynapon vehettek részt debreceni középiskolások a múlt csütörtökön a Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház, valamint az Ifjúsági Ház szervezésében.

Debrecen - Érzékenyítő esélynapon vehettek részt debreceni középiskolások a múlt csütörtökön a Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház, valamint az Ifjúsági Ház szervezésében.

A rendezvény elsődleges célja az volt, hogy a középiskolások megismerkedjenek a speciális élethelyzetű emberek mindennapjaival. Előadást tartott a Fehér Bot Alapítvány, a Siketek És Nagyothallók Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete, az Aura Segítőkutya Alapítvány, a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete, valamint az Egyenlő Bánásmód Hatóság. Halász D. János, az Ifiház igazgatója a megnyitón elmondta: – A mai nap a befogadás napja az Ifjúsági Házban. Ha képesek vagyunk elfogadni társainkat, akkor a barátainkká válnak. A mai fiatalok igenis érdeklődőek, csak találkozniuk kell különböző élethelyzetekkel, hogy megtanulják, mikor és hogyan segítsenek.

Család és iskola

– Minden megyében létezik ilyen ház. A mai napot az esélyteremtés témakörére építettük fel a 14-18 éves korosztály számára, hiszen ők nemsokára kikerülnek az egyetemre, a munka világába, és nem valószínű, hogy életük folyamán találkoztak siket vagy látássérült emberekkel – mondja el a Napló érdeklődésére Papp-Sikora Szilvia, a Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház irodavezetője. – Ezzel a rendezvénnyel szeretnénk útravalót adni a fiataloknak. A fiatalok hozzáállását nagy mértékben befolyásolja az, amit a családban és az iskolában tanultak, ezért érzékenyítő programunkat az iskolák is megismerhetik – tette hozzá.

Papp-Sikora Szilvia kiemelte: – Az esélynaphoz hasonlóan esélyórákat is tartunk: oktatási intézményeket, nyári táborokat látogatunk meg, ahol speciális élethelyzetű emberek tartanak előadást, mint a siketek, az Aura Kutyasegítő Alapítvány munkatársai vagy látássérültek. A mindennapjaikkal kapcsolatban érzékenyítő előadást tartanak. Megmutatják a résztvevőknek, hogy ők is teljes értékű életet tudnak élni, csak más formában – fogalmazott az irodavezető.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!