Debrecen hírei

2018.07.01. 14:29

Mit jelent ön számára a születés?

Debrecen - A születés hete debreceni ünnepe kapcsán tettük fel kérdésünket egyházi embereknek.

Debrecen - A születés hete debreceni ünnepe kapcsán tettük fel kérdésünket egyházi embereknek.

Boksay Péter, görögkatolikus áldozópap

A modern műszerek segítségével jól követhető az emberi élet fejlődésének csodája, már a születést megelőző hónapoktól kezdve. A fejlődésének csodáját szemlélve napról napra ajándékokkal halmoz el bennünket a Teremtő. Az érzés pedig, amit újszülött gyermekem kézben tartása ad, emberi szavakkal leírhatatlan. Három gyermekem van. Számomra egyértelmű, hogy az Isten a tenyerén hordoz bennünket: „Nézd, minden élet az enyém: az apa élete éppúgy az enyém, mint a fiú élete.” (Ez 18,4a)

Asztalos Richárd, evangélikus lelkész

A három illetve négy és fél éves kislányaim már szinte naponta kérik, hogy meséljem el nekik, hogyan születtek. Ilyenkor összebújunk és felidézem a születésük napját, ők kérdezgetnek, nevetgélnek kicsit, mert van, amit nagyon viccesnek találnak benne. Csodás percek ezek. Hálás vagyok nekik érte. Mondhatni terápia ez számomra. A valóságban a születésük nem olyan volt, amilyennek lennie kellett volna, de ezekben a meghitt beszélgetésekben minden a helyére kerül, és én is átélhetem a születésük csodáját.

Törő András, római katolikus pap, püspöki titkár

Minden születéskor megtapasztalható az életnek a csodája. Megfejthetetlen titok, ami hasonlít a világ semmiből való teremtéséhez, hogy két sejt találkozásából hogyan is indul el egy önálló valóság. Megtapasztalhatjuk, hogy mennyire fontosak, szeretettek is vagyunk az Isten előtt, hisz a részeseivé válunk az Ő nagy művének, a teremtés csodájának, az élet továbbadásával. E részesedés által válik igazán értékessé minden élet, hisz eszerint nem csak por vagyunk, hanem József Attilával együtt mondhatjuk, hogy Istenpor van bennünk.

Czeglédi Péter Pál, református lelkész

Röviden a születésről? Az Istentől kapható egyik legszebb ajándék – a saját gyermekem – kézben tartásáról? Mondatokat? Szétfeszítenék a keretet. Inkább egyszerű szavakat, amelyek ott voltak bennem és most ott lesznek az olvasóban. Emlékeket idéznek fel, vagy kedvet csinálnak az emberlét legnagyobb kalandjához, a gyermekvállaláshoz. Na, de melyek az én szavaim: izgalom, várakozás, csoda, könnyek, törékenység, élet, ajándék, édesanyám, feleségem, fiú, felelősség, apa, hálaadás, teremtmény, Atya.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!