Debrecen hírei

2018.06.13. 19:14

Orvosi műszer lett a festő adományából

Debrecen - Súlyosan beteg gyerekeken akart segíteni az Ausztriában elhunyt Katalin Albrecht-Nagy.

Debrecen - Súlyosan beteg gyerekeken akart segíteni az Ausztriában elhunyt Katalin Albrecht-Nagy.

Egy több mint félmillió forintot érő, infúziós pumpával gazdagodott a 2016-ban elhunyt Katalin Albrecht-Nagy festő, grafikus jóvoltából a Debreceni Egyetem Gyermekhematológiai Onkológiai Tanszéke. A művésznek az volt a végakarata, hogy halála után adják el képei egy részét, a bevételből pedig vásároljanak valami olyan eszközt, amivel súlyosan beteg gyerekek gyógyításához járulhat hozzá.

A műszert a művész egyik unokatestvére a Leukémiás Gyermekekért Alapítványnak adta, amit ők szerdán továbbítottak a debreceni gyermekgyógyászoknak. (Az infúziós pumpa különböző oldatok precíz, akár mikrogramm szintű, órákon-napokon keresztüli adagolását teszi lehetővé.) Azért a Debreceni Egyetemre került az adomány, mert a festő-grafikus másik unokatestvére az itteni klinikán tanult.

Sokaktól, sokat tanult

Katalin Albrecht-Nagy, (Nagy Katalin) Budapesten született. Hatéves korától Bécsben élt. Színháztudományt és művészettörténetet tanult, majd férjével, dr. Rudolf Albrecht csillagásszal – rövid amerikai tartózkodás után – 1984 és 2008 között Münchenben telepedett le. Itt fordult a grafika és a festészet felé. Elismert művészeknél tanult: Kurt Steinachernél grafikát, Sime Vlahovnál akvarellt és Maria Roderonál akrilt. Ezután Ausztriában, Bad Gleichenbergben töltötte élete hátralévő részét. 66 évesen hunyt el.

Természetközeliség

Önálló kiállításaival többek között Ausztriában, Magyarországon, Németországban, Olaszországban és Szlovákiában mutatkozott be. Katalin a természetet a maga változatosságában, eredeti formájában jelenítette meg munkáiban.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!