Debrecen hírei

2018.06.20. 13:54

Kanadába és Izraelbe is kerültek Milák-festmények

Nyíradony, Nyíracsád - A közelmúltban nyílt tárlata a nyíradonyi művelődési házban a roma származású Holló-díjas festőművésznek.

Nyíradony, Nyíracsád - A közelmúltban nyílt tárlata a nyíradonyi művelődési házban a roma származású Holló-díjas festőművésznek.

A nyíracsádi festőművész festményeit csodálhatták meg a nyíradonyi műszeretők a Móricz Zsigmond Művelődési Házban nemrégiben. Milák Róbert 1979-ben látta meg a napvilágot, s már általános iskolában kitűnt tehetségével, emiatt több hazai és nemzetközi rajzversenyen is elindította rajztanára, Vereb Csabáné, aki arra buzdította, hogy komolyabban is mélyüljön el a festészetben.

Így került a nyíracsádi festőművész, Kiss József szárnyai alá, ahol a rajzolás alapjait és az aquarell technikát tanulta meg. Középiskolába a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium rajztagozatára járt. Itt Bényi Árpád, Katona István, Brúgós Gyula voltak mesterei. Az érettségi bizonyítvány megszerzése után a megélhetést nyújtó szakmák felé indult el, így lett előbb szobafestő, majd burkolómester. Napközben keményen dolgozik – burkoló – , s hazaérve előfordul vele, hogy hajnal hasadtáig fest. A kitartásának megérett a gyümölcse: három évvel ezelőtt egy hajdúszoboszlói kiállításon Holló László-díjat vehetett át. Számos kül- és belföldi kiállítótérben nyílt már tárlata. Nyíracsádon, Nyíradonyban, Nyíregyházán, Balmazújvároson, Debrecenben, Vámospércsen, de Lengyelországban is láthatta már olajképeit a közönség.

Kitanult egy szakmát

A festőművész a neveltetést tartja az ember életében a legmeghatározóbbnak, hogy a szülők milyen úton indítják el gyermeküket. Muzsikus roma családból származik, szülei fontosnak tartották, hogy érettségi után kitanuljon egy szakmát, hogy megélhetése biztossá váljon.

Három gyermekük számára is ilyen példát mutatnak feleségével együtt, aki biztos hátteret teremtve támogatja Róbertet a festői kiteljesedésében. A festő 300-400 képet festett eddigi életében. Ezek nagy része már magántulajdonban van. Milák-festmények díszítik magánlakások falait még Kanadában és Izraelben is.

Mesterek, hatásai

Nagy hatással volt művészetére Nyári Béla Munkácsy-díjas festőművész, és Vári Zsolt festőművész, akikkel személyesen is együtt dolgozhatott Budapesten. Számos kedvenc festője közül a nagybányaiakat emelte ki. – Paál László és Munkácsy munkáit ismerni kötelező. Hozzám Paál festményei közelebb állnak, viszont fontosak számomra Ferenczy Károly eleven, ragyogó képei, Ziffer Sándor és Perlrott-Csaba Vilmos munkái is, akik már egy modernebb irányvonalat képviselnek a nagybányaiak között.

Szabadban festeni

Róbert realista festőnek vallja magát, főleg tájképeket szeret festeni. Sohasem rajzolja elő műveit, mindig ecsettel készít vázlatot, s azt dolgozza ki. – Szeretem a szabadban való festést, a plein air közel áll hozzám. Bár tájképet szeretek a leginkább festeni, közel állnak hozzám a zsánerképek is. A régi mindennapi életből vett jelenetek ragadnak meg elsősorban, például öregasszony kukoricafejtés közben. Azt hiszem, származásomból fakadóan a roma hagyományvilág megelevenítése közel áll hozzám – mondja.

Büszke roma származására

Mivel zenész is, jövőbeli tervei között szerepel, hogy megfesti a muzsikos romákat, hiszen a cigányzene egyébként is hungarikumnak számít.

Roma származásomra büszke vagyok, s ha újraszülethetnék, s kérhetném, újra romának születnék. Pablo Picasso, Elvis Presley, Charlie Chaplin roma származásúak voltak, a Munkácsy-díjas Nyári Béla vagy a Kossuth-díjas Bangó Margit pedig ma is élő példaképek. Nem a származáson múlik, hogy az ember mivé lesz"

– fogalmazta meg hitvallását Milák Róbert festőművész.

- Tulipán Csilla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!