Debrecen hírei

2018.05.23. 17:20

Órákra van az Év színésze a címtől

Debrecen - Csütörtökön délben bősz számlálásba kezdünk, szombaton eredményt hirdetünk.

Debrecen - Csütörtökön délben bősz számlálásba kezdünk, szombaton eredményt hirdetünk.

Kedvelt színészeink idén is számos alkalommal varázsoltak el minket. Különleges világok előtt húzták szét előttünk a függönyt, sokáig ható benyomásokat kaptunk tőlük.Többek között világhírű írók nappalijába invitált a Csokonai Színház, helyet kínált Bohumil Hrabal feleségének dikóján, George Sand zongorája előtt, s mesélt a nagy művészek hétköznapi arcairól. Megéreztük az üldözöttség félelmét, a befogadás felelősségét, játszadoztunk a kastélyárnyékban bujdokoló érzelmekkel, követtük a két nővér cica-egér harcát és kerestük boldogságkulcsunkat a három nővérrel egyetemben. Szeretnénk díjjal megköszönni a színészek munkáját. Sok éves hagyományunk szerint önök dönthetik el, hogy a javasolt művészek közül, kik a legesélyesebbek az elismerésre.

Van miért izgulni

Május 24-én délig szavazhatnak a Hajdú-bihari Napló Facebook-oldalán, illetve eddig az időpontig dobhatják be a korábbi lapokban talált jelölőkuponokat is a Napló-székházban (4024 Debrecen, Dósa nádor tér 10.), a szavazatgyűjtő ládába. Szerencsére sokan tisztelték meg színészeinket voksukkal, így a számlálás és a szakmai grémium döntése időt vesz igénybe, kis türelmet kérünk izgatott olvasóinktól.

A szombati lapszámban és ezzel párhuzamosan a Facebook-oldalon kihirdetjük az Év színészét, illetve azokat a jegytulajdonosokat, akiket A Lutherek című ragtime-opera június 2-i előadására invitálunk.

A Lutherek

Mindeddig egyetlen ragtime-opera létezett, amit Scott Joplin írt 1911-ben. Ittzés Tamás a reformáció 500. évfordulója alkalmából alkotta meg a másodikat, amelyben a barokk zenei motívumok mellett helyet kaptak a ragtime, a swing, a dixieland, a blues, a gospel és a spirituálé jegyei is, s megszületett egy igazi „crossover ízű” darab. A kétfelvonásos előadás az amerikai baptista tiszteletes és polgárjogi harcos, Martin Luther King életének néhány mozzanatát dolgozza fel. Kezdetben csak utalások révén, de a történetben a fél évezreddel korábban élt Luther Márton is megjelenik.

Lanczkor Gábor író és Ittzés Tamás zeneszerző művét a kibővített Bohém Ragtime Jazz Band és Csokonai Színház művészei vitték színpadra Gemza Péter rendezésében.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!