Debrecen hírei

2018.04.19. 15:54

Zászló a debreceni felderítőknek a köztársasági elnöktől

Debrecen - A Bornemissza-ezred önálló lett, s így vehette át a saját jelképeit.

Debrecen - A Bornemissza-ezred önálló lett, s így vehette át a saját jelképeit.

Magyarország köztársasági elnöke, dr. Áder János csapatzászlót és zászlószalagot adományozott a debreceni alakulatnak. Az ereklyéket az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred parancsnoka, Hajnal István alezredes a Kossuth Laktanyában megtartott, csütörtöki ünnepségen vehette át Szegő László dandártábornoktól, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Főosztályának vezetőjétől, valamint dr. Benkő Tibor vezérezredestől, vezérkarfőnöktől. A lobogót Berta Tibor ezredes, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat, Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke szentelte meg.

A felderítők zászlóaljának 2007-ig (44 éven át) Eger adott otthont. Ezt felszámolták, és a jogutódját a Bocskai-dandárban hozták létre.

A bajtársiasság jelképe

A csapatzászló a katonai esküt, a haza szabadságát és az összetartást is kifejezi.

– Elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, hogy azt a képességet, amelyre szüksége van Magyarországnak és a világnak, azt igenis megteremtsük, oda mesterien kiképzett, felkészített katonákat összpontosítsunk, s a kezükbe korszerű, modern technikai eszközöket adjunk – hangsúlyozta dr. Benkő Tibor vezérezredes, vezérkarfőnök az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred csapatzászlajának csütörtöki átadóünnepségén, a debreceni Kossuth Laktanyában.

Tisztelet és törődés

Az alakulatot – mint zászlóaljat – 2007-ben helyezték át Debrecenbe, de csak néhányan tudták vállalni, hogy folytatják a nélkülözhetetlen feladatot. Önálló szervezeti elemmé a Magyar Honvédség Katonai Egységes Felderítő Rendszer kialakításának eredményeként válhatott.

Beszédében Benkő Tibor vezérezredes kiemelte: mesterien kiképzett, felkészített katonákra van szükség, s hogy a kezükbe korszerű, modern technikai eszközöket adjunk – erről szól a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderő-fejlesztési Program. A technikai eszközök beszerzéséről, a korszerű, modern eszközök biztosításáról, továbbá az ezred kiszolgálását mesterien ellátó katonák felvételéről, kiképzéséről.

A program a rendszer fenntartását és az állomány képzését is magában foglalja – ismertette a vezérkarfőnök. Hangsúlyozta azt is, hogy az egymás iránti tiszteletet, megbecsülést és a katonákkal való törődést minden parancsnok alapvető kötelességeként alkalmazza.

Becsülettel helyt állni

– Legyenek büszkék a csapatzászlóra, kövessék a szellemét, ahogyan elődeink is tették a történelem folyamán. Becsülettel álljanak helyt bárhol, ahol a felkészültségükre, szaktudásukra szükség van! – buzdította Benkő Tibor az ezred tagjait.

A dr. Áder János köztársasági elnök által adományozott csapatzászlót az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred parancsnoka, Hajnal István alezredes vehette át Szegő László dandártábornoktól, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Főosztályának vezetőjétől. A zászlószalagot az elöljáró kötötte föl az ezred ereklyéjére.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!