Debrecen hírei

2018.04.28. 13:00

Ismét Európa-bajnokság helyszíne lesz Debrecen

Debrecen - Ezúttal a kontinens legjobb latin-amerikai táncosait látja vendégül a cívisváros.

Debrecen - Ezúttal a kontinens legjobb latin-amerikai táncosait látja vendégül a cívisváros.

Május 12–13-án a Valcer Táncstúdió és a Magyar TáncSport Szakszövetség szervezésében Debrecenben, a Főnix Csarnokban bonyolítják le a Latin-amerikai táncok Európa-bajnokságát.

Bíró Csaba, a Valcer Tánc­stúdió művészeti vezetője elmondta, hogy több mint 25 éves munka megkoronázása lesz ez a bajnokság. Magyarország először ad helyet a kontinens legkedveltebb és a legtöbb országot felsorakoztató táncversenyének.

A Főnix-kupa elnevezést viselő rendezvényre 40–45 ország 80–90 párosát várják, és az Eb mellett World Open Standard és latin táncversenyeket is rendeznek junior, ifjúsági és felnőtt kategóriákban, valamint Under21 standard és latin magyar bajnokság is lesz – tudtuk meg Bíró Csabától.

Hatvan országból négyszáz páros ropja

A versenytánc másik nagy műfaja, a standard is helyet kap a kétnapos programban.

Összességében 60 országból mintegy 400 páros részvételére számítanak a rendezők a latin-amerikai táncok Európa-bajnokságán májusban, Debrecenben. A verseny rangját emeli a 25 tagú, különböző nemzetiségű versenyvezetői testület.

Magyarországot a tízszeres magyar bajnok és Európa-kupa-győztes, a világranglista 6. helyezett táncospárja, a debreceniek kedvence, Andrea Silvestri és Váradi Martina (Valcer TS) és a magyar ranglistán 2. helyezett Hidi Balázs és Kis Violetta (Valcer TS–Szilver TSE) képviselik.

Bejutni a döntőbe

– Nagyon hálásak vagyunk az egyesületünknek, a Valcernak és a szövetségnek, hogy elvállalták az Eb-rendezés nem kis feladatát. A hazai közönség mindig lelkesítőleg hat táncunkra, ugyanakkor nagy terhet is jelent megfelelni az elvárásoknak – árulta el Váradi Martina a Med Hotelben készült beharangozó kisfilm forgatásának szünetében.

Személyes célunk az Eb-n a döntőbe jutás, de külön öröm, hogy a két nap alatt szinte az összes debreceni tanítványunk is elindulhat a kísérő versenyeken”

– mondta Váradi Martina, aki párjával Budapesten él, de erős szálak kötik őket Debrecenhez: a klubhoz való hűség, barátságok, s az utánpótlás-nevelés nemes küldetése. Személyes példájuknak nagy szerepe van abban, hogy a versenytánc máig igen népszerű Debrecenben. A Valcer TS és a Szilver TS vegyes párosa, Hidi Balázs és Kiss Violetta is nagy várakozással tekint a debreceni megmérettetés elé: „Nagyon ritkán adódik ilyen lehetőség, hogy hazánkban köszönthetjük azokat a táncosokat, akik a latin-amerikai táncok legkiválóbbjai. Ritka alkalom, hogy a család, a barátok, a tanítványok, s akikkel kapcsolatban vagyunk, együtt szurkolhassanak” – emelte ki Kiss Violetta.

Jó hangulattal és vastapssal

A versenytánc másik nagy műfaja, a standard is helyet kap a kétnapos programban, egy rangos „World Open” formájában, ahol a versenyzők a kapott pontok alapján előrébb léphetnek a világranglistán.

Remélhetőleg a táncot kedvelők minél nagyobb számban ellátogatnak ezen a hétvégén Debrecenbe, és igazi jó hangulattal és vastapssal jutalmazzák az Európa-bajnokságon, illetve a Főnix Kupán induló párosokat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!