Debrecen hírei

2018.03.08. 14:17

Tudatosan meg kell élni a női szerepet – vallják

Debrecen - Ezen a napon egy pillanat mindig a nőké, még jobban odafigyelnek a „gyengébbik nemre”. Ha most a fejét csóválja a kedves (női) olvasó, miszerint miért írunk mi gyengébbik nemről, akkor megnyugtatjuk, portréalanyaink fogalmaztak így, hiszen mindannyian helytállnak egy-egy olyan területen, ahol nem is olyan régen még sokkal többen voltak a férfiak.

Debrecen - Ezen a napon egy pillanat mindig a nőké, még jobban odafigyelnek a „gyengébbik nemre”. Ha most a fejét csóválja a kedves (női) olvasó, miszerint miért írunk mi gyengébbik nemről, akkor megnyugtatjuk, portréalanyaink fogalmaztak így, hiszen mindannyian helytállnak egy-egy olyan területen, ahol nem is olyan régen még sokkal többen voltak a férfiak.

„Labdába tud rúgni”

Holba Valéria villamosvezetőként dolgozik közel tizenegy éve a Debreceni Közlekedési Zrt.-nél. Olyan foglalkozást szeretett volna választani, ahonnan nyugdíjba is tud vonulni, de nem ez volt az elsődleges szempont számára.

– Mindig is vonzott a vezetés, hiszen számomra kikapcsolódást nyújt. Először trolivezető szerettem volna lenni, de nem indult tanfolyam, ezért választottam a villamosvezetői továbbképzést. Nagyon szeretem a munkámat, ezért semennyi pénzért nem cserélném le már a szakmámat – mondta Holba Valéria. A járművezetőtől megtudhattuk, hogy eleinte cégen belül nem volt sok női villamosvezető. De ma már közülük is egyre többen választják ezt a hivatást, Debrecenben a gépjárművezetők egyharmada nő. A DKV nőnapon minden évben megajándékozza a vállalat összes női dolgozóját, de vannak olyan figyelmes férfi kollégák is, akik egy táblás csokoládéval, egy csésze kávéval kedveskednek és köszöntik fel őket – hangsúlyozta a villamosvezető. Holba Valéria szabadidejében szeret origamizni, de szívesen rúg focilabdába is. – A DEAC női futsalcsapatában játszom, igazolt játékos vagyok. A klub most nagyon jól szerepel, ezért idén mindenképpen szeretnénk érmet szerezni – tette hozzá mosolyogva.

Fontos a példamutatás

Orosz Ibolya Aurélia négy éve képviselő, és közel húsz éve dolgozik a segítő szakmában. 1998-tól néhány évig családgondozó volt, majd intézményvezetőként dolgozott a hajdúdorogi Családsegítő Szolgálatnál. Jelenleg a DMJV Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője, de tevékenykedett már itt családsegítőként, később intézményvezető-helyettesként és vezetőként is.

– Sokszor megkérdezik tőlem, hogy a politika és a gyermekvédelmi tevékenységek hogyan függnek össze. Úgy gondolom, hogy mindkét foglalatosság társadalmilag a családok és a gyerekek életét próbálja megfelelő keretek között, hasznos módszerekkel, eszközökkel támogatni és segíteni. A gyerekek és a családok segítése mindig központi szerepet töltött be az életemben – mondta. Szabadidejét kihasználva sok mindenben kipróbálja magát, soha nem unatkozik.

– A mindennapi életben érik olyan impulzusok az embert, hogy muszáj kicsit pihenni, relaxálni. Számomra szellemi kikapcsolódást nyújt a festészet, fizikai szabadságot jelent a mozgás, a túrázás. Intézményvezetőként a példamutatás elengedhetetlen, ezért is tartom fontosnak, hogy a szabadidőmben feltöltődjek, majd újult erővel tudjak a munkámra és a céljaimra koncentrálni – tette hozzá a képviselő.

– Oda kell figyelni erre az ünnepre, hiszen nagyon sok mindent tesznek a nők a társadalomért és a családért – hangsúlyozta.

Figyelemfelhívás lehetne

Molnár Éva főhadnagy közlekedési bűncselekményeket vizsgál a Debreceni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályán. Már gyermekkorában elgondolkodott azon, hogy rendőr szeretne lenni, a sorsnak köszönhetően pedig beteljesült az álma. – Olyan hivatást szerettem volna választani, ahol tudok tenni a hazáért és a nemzet biztonságáért. Az osztályunkon csak néhány nő dolgozik, egy ilyen férfias cégnél tudatosan kell megélni a női szerepet.

Könnyen elférfiasodhatnak a nők egy ilyen közegben. Nagyon nehéz nőként helytállni, egy laikus nem lát bele a munkafolyamatokba."

– Szerencsésnek vallhatom magam, hiszen a férjem is rendőr, aki megértő velem szemben. A gyermekem minden időmet leköti, a fiam sportoló szeretne lenni, de a rendőri pályán is elgondolkodott már – mondta Molnár Éva. Az Országos Rendőr-főkapitányság minden évben felköszönti nőnap alkalmából a nőket.

– Nőnapkor a férfi kollégák is szakítanak egy kis időt ránk, apró ajándékot adnak át, köszöntőt mondanak. Rendőrként azt gondolom, hogy ilyenkor egy pillanat mindig a nőké, még jobban odafigyelnek a gyengébbik nemre. Ez egy figyelemfelhívás is lehetne a családon belüli erőszakra, vagy a nők ellen elkövetett zaklatásokra – hangsúlyozta.

Nagy Emese


Mióta ünnepeljük?

Az első nemzeti nőnapot 1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg. Az 1910-ben Koppenhágában megrendezett II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson a német Clara Zetkin javasolta, hogy világszerte tartsanak évente nőnapot. A nemzetközi nőnapot először 1911. március 19-én ünnepelték meg Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban. A tüntetéseken a nők ­választójogának megszerzése kapott hangsúlyt. Az időpont 1913-ban ­került március 8-ára a New York-i textilmunkásnők 1857-es sztrájkjának – más források szerint egy New York-i gyárban 1908-ban e napon bekövetkezett, 129 munkásnő életét követelő tűzvésznek – az emlékére. Magyarországon 1914-ben ünnepelték meg először a nőnapot.


[related-post post_id="3789726"]

[related-post post_id="3789753"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!