Debrecen hírei

2018.03.24. 15:08

Karikáztak a lányok debrecenben

Debrecen - A magyar táncdialektusok lánytáncaiból láthatott a közönség bemutatót és versenyt.

Debrecen - A magyar táncdialektusok lánytáncaiból láthatott a közönség bemutatót és versenyt.

„Gyertek lányok karikába” címmel idén harmadik alkalommal szervezte meg a Debreceni Művelődési Központ a Főnix Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttessel közösen az Országos Karikázó Fesztivált szombaton, a debreceni Csapókerti Közösségi Házban.

A húsvéthoz köthető

A rendezvény hiánypótló volt. Az országos fesztiválokon ugyanis eddig nem foglalkoztak a női táncosok önálló bemutatkozásával. Ez a tánc elsősorban a húsvéthoz köthető. Ebben az időszakban tilos volt a katolikus hívek körében a böjt idején a tánc. Egyetlen dolgot engedtek: a szerelmet, fájdalmat, a jövőt és a természetet megéneklő női karikázók táncolását.

De nemcsak a böjt idején táncoltak karikázót. A nők csodálatos viseleteikben a templom előtt, a mise után, vagy egy-egy bál előtt, tánckezdésként, a jó hangulatot alapozták meg táncukkal, karikáztak egyet. A karikázónak nincs zenekari kísérete, mert saját énekre járják.

Bemutatók és versenyek

A fesztivál kora délutáni megnyitója után, a magyar táncdialektusok karikázóiból, lánytáncaiból láthatott a közönség bemutatót, versenyt. A zsűri tagjai: Bárdosi Ildikó népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere; Furik Rita, jelmez- és viselettervező, a „Karikázók királynője” és Németh Ildikó, Harangozó-díjas koreográfus, az Állami Népi Együttes örökös tagja voltak. Ugyancsak délelőtt zajlott a népdaléneklési verseny is.

Tojásfestés-tojásírás

Az Országos Karikázó Fesztivál kapcsolódott a Béres András-emlékév rendezvényeinek sorába, melynek keretében Horváth Péter „Érvidéki táncok a Hajdúság – Bihar - Hortobágy peremterületén” címmel előadást tartott.

Délelőtt a kézműves foglalkozások keretében, – kapcsolódva a húsvéti rendezvényekhez – a tojásfestés-tojásírás technikáját is megismerhették az érdeklődők.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!