Debrecen hírei

2018.02.09. 17:44

Van, hogy csak megesik az élet

Debrecen - „Az én végleteim között járkálsz fel-alá te is, ezért ha figyelsz, magadra ismerhetsz a levelemben” – testvérének gépelte e sorokat Vetró Irén a Horváth Árpád Stúdiószínházban szombaton este, de mindannyian magunkra vehetjük. Az Irén levele című zenés darab ismerős vívódásokat tár elénk.

Debrecen - „Az én végleteim között járkálsz fel-alá te is, ezért ha figyelsz, magadra ismerhetsz a levelemben” – testvérének gépelte e sorokat Vetró Irén a Horváth Árpád Stúdiószínházban szombaton este, de mindannyian magunkra vehetjük. Az Irén levele című zenés darab ismerős vívódásokat tár elénk.

Legalább a formáján változtassunk annak a kicsi választéknak, amit az élet kínál, nem?”

Aligha van, aki még sosem érezte a mindennapok verklijének tekerése közben: mit keresek én itt, épp ebben az életben? A mű alapjául szolgáló Bereményi Géza-regény, a Legendárium alakja elhatározza, nem hagyja, hogy csak úgy történjenek vele az események. Tudatosítani akarja azokat, s le akar szokni a maga miatti magyarázkodásról. Teszi ezt egy, az egész eddigi életét számba vevő „magyarázólevélben”. Irén maga a hetvenes évek magyarországi életérzése, s Irén mi vagyunk, a 21. századi, olykor se gyökerét, se lombja hegyét nem lelő, rohanó emberek.

Különböző életekből

A fentiek okán könnyű kapcsolódni az 1978-ban kiadott könyv szereplőjéhez. Az írója úgy nyilatkozott a szombati előadást követő beszélgetésen, hogy a regény minden részlete az életből való. Különböző életekből. – Így éltünk mi akkoriban – fogalmazott.

Fotó: Matey István

A diskurzust vezető Gyürky Kata felvetette, a kötetet olvasva akkor kezdett gyanakodni a valóságtartalomra, amikor az ükanya különös bosszújához ért. A férjét erkölcsi fertőbe mártó tízfős kompánia vízbe fulladt, miután egy olyan fahídon kívántak átkelni, melynek egy részét elfűrészelte az ükanya. – Ez teljesen igaz – vágta rá a szerző.

Hosszas együttalkotás

Szó esett arról is, hogy hogyan született színpadi mű Irén történetéből. Horváth Károly zeneszerző két évvel ezelőtti halála szakította félbe a Bereményi Gézával való közös munka tervét. Az ötlet, s a kész dalok nem hagyták nyugodni a zeneszerző feleségét, Lőrincz Zsuzsát, aki korábbi közös színházi feladataik nyomán ismerte a darabban játszó színművészeket Újhelyi Kingát és Pál Hunort. Előbbi Bereményi írásaira alapozva szövegeket írt a dalokhoz, s a mű hosszas, csaknem két hónapos – sőt a mai napig tartó – formálása egy pontján ráébredtek, nem a monodráma a legmegfelelőbb műfaj, így került képbe a számos karaktert alakító Pál Hunor. A szerző mint mondta, kezdetben meglepetten fogadta, hogy „Irén színpadra áll”, ám az esten is hangsúlyozta, ma hálás az alkotóknak.

Bereményi Géza | Fotó: Matey István

Bereményi Géza kérdésre elárulta, hogy – fiait követve – jelenleg Debrecenben él, s itt dolgozik önéletírásán.

HBN–HABE


Színművészek:

Újhelyi Kinga (Jászai-díjas) – Vetró Irén; Pál Hunor – testvér, volt férjek, ismerős

Alkotók:

Zeneszerző: Horváth Károly; Koreográfia: Katona Gábor; Dalszövegek: Bereményi Géza írása alapján Újhelyi Kinga; Dramaturg, rendező: Lőrincz Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!