Debrecen hírei

2018.02.21. 12:39

„Aranyárban” parkolnak a kórházaknál

Debrecen - Olvasóinktól a napokban két panaszt is kaptunk arra vonatkozóan, hogy nagyon magasak a parkolási díjak a debreceni Klinikához, illetve a Kenézy-kórházhoz tartozó várakozóhelyeken. A Debreceni Egyetem válasza szerint a díjszabás kialakításának fő célja az alapfeladatok gördülékeny ellátása, a mentők forgalmának akadálytalan biztosítása.

Debrecen - Olvasóinktól a napokban két panaszt is kaptunk arra vonatkozóan, hogy nagyon magasak a parkolási díjak a debreceni Klinikához, illetve a Kenézy-kórházhoz tartozó várakozóhelyeken. A Debreceni Egyetem válasza szerint a díjszabás kialakításának fő célja az alapfeladatok gördülékeny ellátása, a mentők forgalmának akadálytalan biztosítása.

Mária cukorbeteg édesapját vitte CT-re, időpontra, az Augusztára. Az egyik gép elromlott, ezért hosszú órákat kellett várakozniuk étlen-szomjan, majd amikor kiértek a parkolóba, 5200 forintos büntetés várta őket. A másik levél írójának nagymamája bekerült a Kenézy Kórház sürgősségi osztályára.

Már a több órás várakozás is idegtépő volt, de a hab a tortán a hazaindulásomkor ért. A parkolásért 5800 forintot kértek el!”

– írta olvasónk.

Megkerestük a Debreceni Egyetemet azzal a kérdésünkkel, hogy a magyar átlagfizetésekhez képest miért ilyen magasak a parkolási díjak a Debreceni Egyetemhez tartozó klinikákon és a Kenézy Kórházban, illetve azok mellett, előtt lévő parkolókban. Arról is érdeklődtünk, terveznek-e díjcsökkentést, illetve havonta mennyi pénz folyik be parkolásból, és ezen bevételeket mire fordítják. Továbbá, hogy a beteget szállító, vagy hozzátartozót látogatni érkező autósok kaphatnak-e valamilyen kedvezményt.

Nem városi parkoló

A Debreceni Egyetem részletes válasza szerint a Klinikai Központ, valamint a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház területén naponta 9-10 ezres a gépjárműforgalom. A beteg­ellátáshoz kapcsolódó egyetemi területeken összesen mintegy 1700 parkolóhely áll rendelkezésre.

A parkolási díjakat – melyek öt éve változatlanok – az egyetem parkolási rendje határozza meg, melynek megalkotásakor a fő cél az alapfeladatok, a gyógyítás és oktatás biztonságos és gördülékeny ellátása, a mentők forgalmának akadálytalan biztosítása.

„Intézményünk azért biztosítja az első félóra ingyenességét, hogy minden betegünk, aki mozgásában erősen akadályozott és szállításra szorul, könnyen és térítésmentesen el tudjon jutni a szakrendelésre. A hozzátartozók pedig a várakozás idejére az intézményi terület mellett kialakított városi parkolóhelyeket vegyék igénybe, hogy a betegellátás, a betegszállítás és a belső szolgáltatások, az oktatás lebonyolítása is gördülékeny lehessen, azt ne lehetetlenítse el a zsúfoltság, a belső közlekedési káosz.

Az árképzésnél fontos szempont volt, hogy az intézmény területét ne használják városi parkolónak azok, akik nem a betegellátás miatt érkeznek hozzánk – korábban ugyanis előfordult, hogy a városi ügyek elintézésének idejére sokan a klinika őrzött területét használták, akár több napra is”

– hangsúlyozzák.

Visszaforgatják

A DE tájékoztatása szerint a parkolási díjakból származó bevétel napi összege változó, az teljes egészében az egyetemi költségvetésbe folyik be, melyet rendszerüzemeltetésre, az utak karbantartására és parkolók fejlesztésére fordítanak. Megjegyzik, hogy a Debreceni Egyetem a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház esetében egy hónapja, a Klinikai Központ esetében másfél éve vette vissza a 15 évre kiszervezett parkolási szolgáltatásokat.

Fotó: Molnár Péter

Ebben az időszakban a Klinikán az üzemeltető magáncég évente 100 milliós osztalékokat fizetett, ma pedig a magánvagyonokat gyarapító osztalék helyett az összeg a betegellátás és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások javítására fordítható.

Szükség esetén kedvezmények is igénybe vehetők: a tartósan beteg, rendszeresen több hónapig gyógykezelés alatt álló, önálló mozgásukban korlátozott, 2-3 naponta kezelésre szoruló (pl.: dialízisre, sugárterápiás kezelésre stb. érkező) betegek, vagy hozzátartozójuk az illetékes klinikaigazgatók (a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban a főigazgató) aláírásával ellátott igazolás ellenében ideiglenes, félévre szóló behajtási engedélyt kaphatnak. Év eleje óta pedig a bent fekvő betegek hozzátartozói kedvezményesen parkolhatnak az 5900 forintért megváltható havi látogatói bérlettel.

Fejlesztenek

„A szűkös parkolókapacitás miatt a parkolóhelyek számának bővítése folyamatos. Csak az elmúlt hónapokban több mint 200 új parkolóhelyet alakítottunk ki a Klinikai Központ területén. A bővítési programot 2018-ban a Kenézy Kórház területén is folytatni tudjuk: 80 millió forintból fejlesztjük a kórház parkolóit és úthálózatát” – teszik hozzá.

Tarifák más városokban

A Magyar Nemzet a fenti, a Kenézy Kórháznál történt eset kapcsán készített összeállítást. Aszerint míg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 5 órás parkolásért 4000 forintot kell fizetni, akad olyan kórház, ahol ugyanezért többet kérnek. A lap közli néhány vidéki kórház parkolási tarifáit: – Debrecenben, a klinika területén a parkolás első fél órája díjmentes, a második fél óra 400 forintba, majd minden további 30 perc további 600 forintba kerül. – Győrben a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház területén az első fél óra ingyenes, a második fél óra 500 forint, majd minden megkezdett 30 perc 1000 forintba kerül. – Kaposváron a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban az első 30 percben a parkolás ingyenes, utána óránként 500 forintot kell fizetni. – Szegeden a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ „B” klinikai parkjában az első fél óra ingyenes, majd minden további fél óra 600 forintba kerül.

HBN


[related-post post_id="3768785"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!