Debrecen hírei

2018.02.27. 14:18

360 fokos videó: csokifüggők Mekkája Debrecenben

Debrecen - Csokoládéfesztivált rendeztek Debrecenben a hétvégén, ahová kilátogattunk 360 fokos kameránkkal, s bejártuk minden zegzugát.

Debrecen - Csokoládéfesztivált rendeztek Debrecenben a hétvégén, ahová kilátogattunk 360 fokos kameránkkal, s bejártuk minden zegzugát.

Csupa Csoki Csábítás címen harminc manufaktúra háromszázféle termékével várták a különleges édességek kedvelőit a Fórum bevásárlóközpontban. Volt minden, ami szem-szájnak ingere, trüffelek, bonbonok, táblás csokik és különböző ízesítésű grillázsok színesítették a kínálatot. A kézműves csokicsodák mellett egy közel ötméteres, "óriás" csokivulkán 300 kg csokoládéval töltve várta a kilátogatókat. A különlegességek között kóstolhattunk helyben sütött kürtöskalácsot, szigorúan csokisat. Természetesen a gyerekek kedvenceik is helyett kaptak a pultokon, szuperhősök és rajzfilmfigurák formájában. A család többi tagjára is gondolván – jelen esetben a férfiakra – csípős és natúr ízesítésű kolbászgrillázsok is terítékre kerültek.

M. Tóth Zsolt világbajnok jégszobrász láncfűrészt és lángvágót ragadott, és egy 80 kg-os csokitömbből faragott remekművet, mellette Utcai Dávid festőművész színezett csokoládéval festett egy impozáns képet. A közös munka eredményeként az animációfilmből ismert bohóchal, Némó és tengervilága elevenedett meg. A rendezvény három napon keresztül ingyenes volt, kicsik és nagyok egyaránt megtalálták kedvenc édességüket. A színpadon olyan nevekkel találkozhattunk, mint a musicalsztár Bereczki Zoltán vagy Gianni Annoni olasz gasztronómus.

A minőség a fontos

A rekordszámú kiállító közt Rimóczi Lászlótól, a Magyar Grillázs Szövetség elnökétől kaptunk választ arra, hogy mit gondol a magyar csokifogyasztásról, illetve mit is jelent, ha egy csoki kézműves. – Nem is inkább a kézművesen van a hangsúly, hanem a minőségen. Nagyon sokféle csokoládét lehet már vásárolni a boltokban, de ha az étcsoki magas kakaótartalommal rendelkezik, ez minimum 35 százalék, akkor jobb minőségű terméket tudunk előállítani.

Azt le kell szögezni, hogy magyar csoki nincs, hiszen, mint tudjuk, Magyarországnak nincs kakaóbab-ültetvénye, és majdnem mindenki az egyenlítő környékéről vásárol.”

Viszont az itthon tevékenykedő manufaktúrák megveszik a kész pasztillákat, és a magyar készítők keze munkáját dicséri az elkészült csokoládé, így jön létre magyar kézművestermék - mesélte Rimóczi László.

Technikára kell figyelni

– De a csokikat otthon is el lehet készíteni: egy márványlap és spaklik kellenek hozzá, no és egy mikró, amiben megmelegítjük a csokoládét. Viszont a technika az, ami nem egyszerű, és rutint igényel – folytatta a szakértő. – Nekünk is évek kellettek, mire ráéreztünk a legjobb technikára, azon belül is a temperálásra. Az emberek is egyre jobban "ráharapnak" a magasabb kakaótartalmú csokikra. Nem vagyunk sereghajtók a fogyasztásában, ám annyit sem eszünk, mint például a belgák, a svájciak vagy a franciák, de el lehet mondani, hogy évről évre egyre népszerűbb a jó minőségű édesség.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!


[related-post post_id="3776533"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!