Debrecen hírei

2018.01.22. 10:13

Pályaorientáció: szinte a kezükbe adják a kínálatot

Debrecen - A diákoknak motivációra van szükségük a továbbtanuláshoz.

Debrecen - A diákoknak motivációra van szükségük a továbbtanuláshoz.

Lényeges a választott intézmény elhelyezkedése, fontos tényező a boldogulás, az anyagi ösztönzés (ösztöndíjak), de hosszú távú motiváció az, hogy aki szakmát tanul, annak az erkölcsi és anyagi megbecsülése is egyre inkább növekedik – fogalmazott Pénzes Csilla, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) sajtó-kommunikációs és külkapcsolati referense a Napló pályaválasztási kerekasztal-beszélgetésén. – A pályaorientációs napok megrendezése új teret ad, interaktív, hiszen szinte „elvisszük” a gyerekekhez a képzéseinket – emelte ki. Hozzátette, sok esetben ezeken az alkalmakon derül ki a szülők és gyerekek számára az is, hogy egészen pontosan mit is takar egy szakma elnevezése.

Kulcskérdés népszerűsíteni a szakképzést abból a szempontból is, hogy tudatosítsuk, hosszú elmaradás után következett be jelentős változás 2015-ben – tette hozzá Pelyhéné Bartha Irén, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum vezetője.

A vidék léte

– Igyekszünk a tanulókat a vidéki kisvárosokban lévő intézmények felé irányítani, s azon munkálkodunk a helyi vezetőséggel közösen, hogy ott is maradjanak, a szakma megszerzése után lehetőleg ott képzeljék el a jövőjüket. A vidék léte is függ ettől – hangsúlyozta az igazgatónő. A Debreceni Tankerületi Központ és a DSZC a 2018/19-es tanévben komplex, pályaválasztást segítő pályaorientációs programot indít.

Ez az átfogó, az általános és középiskolára is kiterjedő program már a 2017/18-as tanévben is megkezdődött, oly módon, hogy első alkalommal kapott minden tagintézmény egy tanításmentes munkanapként felhasználható pályaorientációs napot. A Debreceni Tankerületi Központ mint fenntartó a pályaválasztási folyamatot kívánja koordinálni, úgy, hogy pályaorientációs eseményeket hoz létre. Ezáltal támogatják azt is, hogy a felsőoktatásba felvételt nem nyerő diákok szakmát tanulva jelenjenek meg a munkaerőpiacon. Az információnyújtás nem csak a pedagógusok feladata lesz azonban: bevonják a szülőket is. A gyerekek reális önképének elősegítését pszichológusok is támogatják, csoportos és egyéni foglalkozásokkal. Cél, hogy a gyerekek reális képet kapjanak a szakmákról, így könnyebb legyen választaniuk a képzések között.

HBN


[related-post post_id="3743465"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!