Debrecen hírei

2018.01.22. 10:09

Oda kerüljön a gyerek, ahol kiteljesedik

Debrecen - Elképesztően nehéz feladat bölcsen, egész életünkre szóló pályaválasztási döntéseket hozni.

Debrecen - Elképesztően nehéz feladat bölcsen, egész életünkre szóló pályaválasztási döntéseket hozni.

A pályaválasztás is életre szóló döntés, így az általános iskolai tanulókban mihamarabb megfogalmazódik a kérdés: ki vagyok én, és mi lehet belőlem? Ha a tanuló még nem érett meg rá, akkor a szülő, az általános iskola teszi fel ezt a kérdést. Hogy végül milyen hivatás felé orientálódik és köteleződik el valaki, számos tényező befolyásolja. Korábbi tapasztalatai, önmagáról és képességeiről alkotott képe, önértékelése, a családjában látott minták, a kortárscsoportban folyó kommunikáció, környezetének kívánalmai, igényei, illetve értékrendje, s végül, de nem utolsósorban a számára fontos személyek befolyása is.

Többféle forrásból

Hogy megkönnyítsük a döntést, a pályaválasztás kérdéskörében kerekasztal-beszélgetést tartottunk szerkesztőségünkben az oktatás számos területét képviselő szakemberek meghívásával. Aranyi Imre, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium intézményvezetője (Debrecen Város Közoktatásáért kitüntető díjban részesült 2015-ben) annak a vélekedésének adott hangot: mindenkinek az az érdeke, hogy a gyermeke olyan helyre kerüljön, ahol boldog, sikeres, kiteljesedik, és nem utolsósorban meg is tud élni belőle. Gimnáziumba elsősorban olyan fiatalokat várnak, akik felsőoktatásban szeretnék folytatni tanulmányaikat – tette hozzá.

A továbbtanulás nagyon fontos a családnak, a városnak, az országnak is; sok jó iskola van Debrecenben, ami miatt az általános iskolások igen nehéz helyzetben vannak, hiszen nem könnyű a választás.”

De nem maradnak magukra: a fiatalok pályaválasztását segítő közös programot indított a Debreceni Tankerületi Központ és a Debreceni Szakképzési Centrum. Azzal a céllal, hogy a képzések és a munka világának megismerése révén a tanulók reális döntést hozzanak a jövőjükről, hogy minél kevesebben hagyják el iskolájukat idő előtt, hogy sikeres életpályát fussanak be – emelte ki az igazgató.

A város Oktatási Tanácsot is létrehozott. Az országban egyedülálló szervezet azzal a szándékkal jött létre 2016 decemberében, hogy összehangolja a városban működő, különböző fenntartású intézmények oktatási stratégiáit. A tanács tagja az önkormányzat mellett a debreceni tankerület, a köznevelési intézményeket fenntartó debreceni egyházak, valamint a Debreceni Szakképzési Centrum és a Debreceni Egyetem képviselője. Tanácskozási joggal vesznek részt a közös munkában a debreceni óvodák, általános és középiskolák képviselői, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara delegáltja.

HBN-BB


[related-post post_id="3743465"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!