Debrecen hírei

2018.01.19. 12:30

Fokozatosan költözik vissza az élet a tóba

Debrecen - A tavat és környékét is igyekszik rendben tartani kezelője, a Nyírerdő Zrt.

Debrecen - A tavat és környékét is igyekszik rendben tartani kezelője, a Nyírerdő Zrt.

A Vekeri-tó nyári vízhiányos állapota miatt az utóbbi időben egyre kevesebben látogattak el oda, annak ellenére, hogy meglehetősen közkedvelt kirándulóhely a víz környéke. Juhász Lajos, a tavat kezelő Nyírerdő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese érdeklődésünkre elmondta, az elmúlt években nemcsak iskoláscsoportok, hanem családok és baráti társaságok is szívesen keresték fel pihenésre, sütés-főzésre. Esküvői fotózás helyszínéül is sokan választották.

Az eső megtette a hatását

A Vekeri-tó mesterségesen létesített víztározó, amelyet még az 1970-es években építettek, s csak természetes vízpótlása van. A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a több tóból álló rendszert a Felsőtiszai Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság a tervezett közjóléti erdő fejlesztéséhez kapcsolódóan alakította ki.

A tóban a maximális vízszint 165 centiméter, és a mederben összesen 190 ezer köbméter víz lehet; jelenleg mintegy 160 ezer köbméternyi van a tározóban, köszönhetően a sok csapadéknak. Erre elég rég volt példa, ugyanis a nyári aszályos idő miatt az áprilisban mért 152 centiméteres vízszint jelentősen lecsökkent – részletezte a Napló kérdésére Bara Sándor, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Folyamatosan fejlesztenek

A tavat és környezetét a közfoglalkoztatási program keretében gondozzák, hogy a kirándulók rendezett körülmények között kapcsolódhassanak ki. Juhász Lajos műszaki vezérigazgató-helyettes elmondta, a szigetre kerti filagóriát építettek, felújították a teherhidat, valamint erdei asztalokat és padokat helyeztek ki. Ráadásul a tó élővilága is folyamatosan növekszik és gazdagodik, már kisebb halak is megjelentek, ami annak köszönhető, hogy az elmúlt két évben nem tűnt el teljesen a víz a mederből. Ennek ellenére a nagyobb halak betelepítését még nem tervezik.

A pihenőcentrum hosszú távra szóló jövőképének a kialakítását a Nyírerdő Zrt. Debrecen önkormányzatával közösen tervezi. Ennek első lépéseként a tó melletti csónakházi büfét szeretnék új üzemeltetőre bízni, akit nyilvános pályáztatásban választanak ki. Remélik, hogy a pályázat sikeresen zárul, és már februártól kezdve bővülhetnek a Vekeri-tó szolgáltatásai.

HBN–Balogh Réka


[related-post post_id="3548163"]

[related-post post_id="3377413"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!