Bulvár

2018.03.04. 10:31

90. Oscar-gála - Hamarosan kiderül, kik zsebelhetik be az aranyszobrokat

Már nem kell sokáig várnunk, ugyanis hamarosan kiderül, hogy többek között mely filmek zsebelhetik be az aranyszobrot az év legjelentősebb filmes díjátadóján, az Oscar-gálán. A díjátadót élőben közvetíti vasárnap éjjel 2-től a Borsod Online, a Hajdú Online és a Szabolcs Online!

Már nem kell sokáig várnunk, ugyanis hamarosan kiderül, hogy többek között mely filmek zsebelhetik be az aranyszobrot az év legjelentősebb filmes díjátadóján, az Oscar-gálán. A díjátadót élőben közvetíti vasárnap éjjel 2-től a Borsod Online, a Hajdú Online és a Szabolcs Online!

A 2018-as, immár 90. alkalommal megrendezett Oscar-gálán az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája a tavalyi év legjobb filmjeit és filmeseit díjazza. Az átadó ceremóniát március 4-én, vasárnap rendezik a Los Angeles-i Dolby Színházban, helyi idő szerint 17:00 órától (hazai idő szerint március 5-én 02:00 órától). Az Akadémia 24 kategóriában díjazza az alkotásokat. A házigazda ebben ez évben is Jimmy Kimmel, amerikai komikus és műsorvezető.

Idén melyik lesz a legjobb film?

A legsötétebb óra

Rendezte: Joe Wright

A történet: Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért.A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülmények között nézett szembe legsötétebb órájával, lelkesítette fel a nemzetet, és próbálta megváltoztatni a történelem menetét.

A Pentagon titkai

Rendezte: Steven Spielberg

A történet: 1971 júniusában hatalmas botrány rázza meg az Amerikai Egyesült Államokat: a The New York Times részleteket közöl egy szigorúan titkos jelentésből, amelyből nyilvánvalóvá válik, hogy az USA kormánya félrevezette a közvéleményt a vietnámi háborúval kapcsolatban. Miután a kormány leállíttatja az anyagok közzétételét és bíróság elé idézi a napilapot, az iratokat kiszivárogtató katonai elemző, Daniel Ellsberg (Zach Woods) a The Washington Posthoz fordul.A női laptulajdonosként még kuriózumnak számító, és az elismertségéért küzdő Katherine Graham (Meryl Streep) úgy dönt, hogy vállalja a kockázatot, és kiáll a sajtószabadság mellett. A bátor asszony és az elhivatott főszerkesztő, Ben Bradlee (Tom Hanks) egészen a Legfelsőbb Bíróságig elmennek, hogy a háború értelmetlenségét leleplező „Pentagon-iratok” nyilvánosságra kerülhessenek…

A víz érintése

Rendezte: Guillermo del Toro

A történet: Az Oscar-díjra jelölt Gullermo del Toro új filmje, A víz érintése a hidegháborús Amerikában, 1962 tájékán játszódó szokatlan tündérmese. A szigorúan őrzött kormányzati létesítményben takarítónőként dolgozó, magányos Elisa a külvilágtól elzárva él. Élete gyökeresen megváltozik, mikor munkatársnőjével felfedeznek egy titkos kísérletet és annak alanyát, egy különös, kétéltű lényt.A film főszerepét az Oscar-díjra jelölt Sally Hawkins játssza, a további szerepekben az Oscar-díjra jelölt Michael Shannon, az Oscar-díjra jelölt Richard Jenkins, Doug Jones, Michael Stuhlbarg és az Oscar-díjas Octavia Spencer láthatók.

Dunkirk

Rendezte: Christopher Nolan

A történet: A II. világháború egyik legtragikusabb emléke lehetne, ám egy különleges mentőakció története lett belőle. 1940 májusának végén végén a diadalmasan előretörő német hadsereg bevonult Belgiumba, és a franciaországi Dunkerque közelében a tengerhez szorította a brit és francia katonákat. A legfeljebb 5 kilométeres szakaszon a szövetségesek több mint 300 000 embere szorult össze, és nem volt merre menekülniük. Az angol flottának különleges és váratlan akcióval, hatalmas veszteségek árán mégis sikerült véghezvinni a mentőakciót – és sikerrel juttatta ki a frontvonalból a szabad világ utolsó hadseregét. Film a menekülésről, a káoszról, a háborúról és a túlélésről…

Fantomszál

Rendezte: Paul Thomas Anderson

A történet: A csillogó 50-es években, a háború utáni Londonban Reynold Woodcock, a híres szabó (Daniel Day-Lewis) és nővére, Cyril (Lesley Manville) a brit divatvilág központi figurái: ők öltöztetik a királyi családot, a filmsztárokat, az örökösnőket, a felső tízezer tagjait, az első bálozókat és a rutinos dámákat a Woodcock Ház sajátos stílusában. Nők jönnek és mennek Woodcock életében, akik ihletet és társaságot biztosítanak a megrögzött agglegénynek, míg össze nem találkozik egy fiatal, magabiztos nővel, Almával (Vicky Krieps), aki hamarosan az élete állandó részévé válik, mint múzsa és szerető. Reynold eddig pontosan megtervezett és mintaszerűre szabott életét szép lassan szétzilálja a szerelem…Paul Thomas Anderson legújabb filmje lenyűgöző képet fest a kreativitás új útjait felfedező művészről és az ő világát mozgásban tartó nőkről. A rendezőnek ez a második közös munkája Daniel Day-Lewisszal, akinek viszont a hírek szerint ez lesz az utolsó filmje.

Három óriásplakát Ebbing határában

Rendezte: Martin McDonagh

A történet: Hónapok teltek el Mildred Hayes (az Oscar-díjas Frances McDormand) lányának meggyilkolása óta, ám a tettes azóta sem került elő. A nő most vakmerő lépésre szánja el magát: kibérel három óriásplakátot, melyeken provokatív üzenetet címez William Willoughby rendőrfőnöknek (az Oscar-díjra jelölt Woody Harrelson). Miután egy másik rendőr, az egyszerű és erőszakra hajlamos Jason Dixon (Sam Rockwell) is beleártja magát az ügybe, a viszony Mildred és az ebbingi hatóság közötti egyre inkább elmérgesedik.A Három óriásplakát Ebbing határában az Oscar-díjas Martin McDonagh új filmje, aki korábban az Erőszakikkal és A hét pszichopata és a sicuval bizonyította, hogy mestere a fekete humorú történeteknek.

Lady Bird

Rendezte: Greta Gerwig

A történet: Greta Gerwig első önálló rendezése merész, új hangot üt meg, bravúrosan tárja fel a humort és a pátoszt, amit egy anya és tinédzser lánya közti viharos viszony rejt. Christine „Lady Bird” McPherson (Saoirse Ronan) teljesen olyan, mint a szeretettől túláradó, megrögzötten makacs és határozott anyja, Marion (Laurie Metcalf), akivel örökös harcban áll. Marion nővér, és fáradhatatlanul dolgozik, hogy ellássa családját, miután Lady Bird apja elveszíti az állását. A kaliforniai Sacramentóban vagyunk 2002-ben, az amerikai gazdaság szeszélyesen változásai közepette játszódó történet érzékeny tükröt tart a kapcsolatoknak, melyek formálnak minket, a hiteknek, melyek meghatároznak minket, és a páratlan szépségű helynek, amelyet otthonnak nevezünk.

Szólíts a neveden

Rendezte: Luca Guadagnino

A történet: 1983 nyarán, Észak-Olaszországban a 17 éves amerikai fiú, Elio Perlman (Timothée Chalamet) a családja XVII. századi villájában tölti napjait, kottákat másol és Marziával (Esther Garrel) flörtöl. Egy nap megérkezik Elio apjának (Michael Stuhlbarg), a görög-római kultúra professzorának új gyakornoka, a doktori disszertációján dolgozó Oliver (Armie Hammer). Ez a nyár örökre megváltoztatja Elio és Oliver életét.

Tűnj el!

Rendezte: Jordan Peele

A történet: Most, hogy Chris (Daniel Kaluuya, Sicario – A bérgyilkos) és a barátnője, Rose (Allison Williams, Csajok) elértek a kapcsolatukban ahhoz a ponthoz, hogy megismerjék egymás szüleit, a lány meghívja Christ egy hétvégére a családi birtokra. Chris a család túlzottan előzékeny vendégszeretetét annak tulajdonítja, hogy ezzel próbálják leplezni zavarukat, amiért a lányuk egy fekete sráccal jár. Ám ahogy telik a hétvége, egyre több nyugtalanító dolog történik, mígnem lassan fény derül az igazságra, ami felülmúlja Chris legdurvább rémálmait is...

Nem a legesélyesebb, de nyerhet a Testről és Lélekről

A legjobb idegen nyelvű filmek mezőnyében Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nem a legesélyesebb az Oscar-díjra, ugyanakkor a tavalyi magyar győztes, a Mindenki sem tartozott akkor a legesélyesebbek közé, mégis elnyerte a díjat - mondta Szöllőskei Gábor filmes szakújságíró szombaton az M1 aktuális csatornán.

A szakértő elmondta, a vasárnap esti (magyar idő szerint hétfő hajnali) 90. Oscar-díjátadó esélyese a chilei A fantastic woman és a svéd A négyzet.

"Én úgy gondolom, most is van esély, lehet benne bizakodni, talán a témája az, ami kicsit közelebb hozhatja az akadémiai tagokhoz a Testről és lélekrőlt" - fogalmazott a szakértő.

Hozzátette, az sem elhanyagolható tény, hogy Enyed Ildikó az egyetlen női rendező a mezőnyben, ami a metoo-kampány idején fontos lehet - számolt be az MTI.


[related-post post_id="3782734"]

[related-post post_id="3745658"]

[related-post post_id="3773668"]

[related-post post_id="3768560"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!