Borsod-Abaúj-Zemplén

2018.12.09. 09:20

Átültessük télre?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ilyenkor csak fontos esetben telepítsük át cserepes növényeinket.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ilyenkor csak fontos esetben telepítsük át cserepes növényeinket.

Adódhatnak azonban olyan váratlan helyzetek amikor, bár nem kívánatos, azonnal cselekednünk kell. Ahhoz, hogy a cserepes növényeink új edénybe, tápanyagban gazdag földbe kerüljenek, inkább a tavaszi hónapok az ideálisak, de bármely más évszakban is adódhat olyan vészhelyzet, amikor kötelező lesz az átültetésük – tanácsolja Hiszek Lívia kertészmérnök a lakberendezes.hu-n.

Csak halaszthatatlan esetben

Kedvező helyen, kedvező körülmények között a nyár folyamán a növényünk kinövi régi lakhelyét, vagyis az edényét. Ilyenkor nincs más lehetőség, mint vásárolni az előzőnél éppen csak annyival nagyobb edényt, hogy a növényünket abban az új földjével kényelmesen, de nem túl tágasan elhelyezhessük.

Másik azonnali cselekvést igénylő probléma, amikor dohos szagú, penészes lesz őszre a növényünk talaja. A gyökeréről óvatosan rázzuk le a penészes, dohos földet, majd öt-tíz percre állítsuk rézgálicos oldatba. A cserepet szintén mossuk át ezzel a fertőtlenítő oldattal, majd a növényünket ültessük új talajba.

Nagyobb cserépbe

Előfordul, hogy növényünk talaja tömör lesz az edényben. Bár alig öntözzük, mégis vízben áll a növényünk töve. Ez esetben elég kiemelni a növényünk tövét az edényből, és tápanyagban gaz­dag, jó vízáteresztő képességű talajba átültetni.

Nyáron a jól táplált növények gyökere gyakran túlnő, s a cserépen eltömi az edény alján lévő pangó víz elvezetésére szolgáló lyukat. Ilyenkor a zöld részek nem fejlődnek, a virágos növények eldobják a virágaikat, s ami még rosszabb: a gyökérzet elpusztulhat. Egy vagy két mérettel vásároljunk nagyobb cserepet, majd ebbe tápanyagban dús, új földet tegyünk.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!