Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.07.08. 17:09

Vajnai: „A szocializmus nem a múlt, hanem a jövő”

<p>Vajnai Attila „megnyerte” az ötágú vörös csillagot. Mihez kezd vele? – kérdezte az Észak-BOON. Mi a céljuk a kommunistáknak? A rendszer erőszakos megdöntése?</p>

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága szerint megsértették Vajnai Attila munkáspárti politikus szabad véleménynyilvánításhoz való jogát. A Magyarországi Munkáspárt 2006 alelnöke tehát pert nyert a Magyar Állam ellen.
Nem sokkal a testületi állásfoglalás nyilvánosságra hozása után, kedden arról kérdeztük Vajnai Attilát, hogy hogyan tovább. Mihez kezd a döntéssel? Pereli-e a Magyar Államot? Nem tart-e attól, hogy ha valahol megjelenik vörös csillaggal zakója hajtókáján, atrocitások érik? Mi (lehet) a célja a kommunista párt(ok)nak? Visszaállítani a szocializmust? Hogyan? Az államrend erőszakos megdöntésének kísérlete büntetendő.

A lehető legkultúráltabban

Vajnai Attila azzal kezdte válaszát, hogy hosszú, 15 éves folyamat van mögöttük. Most a legfontosabbnak azt tartja, hogy a lehető legkultúráltabban, legeurópaibban átvezessék a döntést a magyar törvényekbe. E célból a miniszterelnökhöz és a házelnökhöz fordul a párt.
A Magyarországi Munláspárt 2006 vezetője nem gondolkozik kártérítési peren, illetve addig semmiképpen, amíg nem ismeri a részletes indoklást, illetve, amíg nem konzultált jogi képviselőjével. Az európai döntés legfontosabb üzenetének azt tartja, hogy „nem lehet azonosítani egy pozitív ideológiát a fasizmussal”. Az alkotmánybírósági határozat emberi jogokat sértő, mert lényegében ezt tette – jelentette ki a kommunista politikus, aki szerint 15 éves időszakot kell kompenzálni, főként a fiatalokat megismertetni a munkásmozgalom valódi értékeivel.

Tud. szoc.

Kérdésünkre, hogy nem tart-e ellenséges megnyilvánulásoktól, úgy felelt, hogy a fasisztákat nem lehet másként minősíteni, mint fasisztáknak. Nem zárja ki, hogy kívülről provokációk történnek majd. A párt célja valós információkat adni a marxizmusról, a tudományos szocializmusról, szemben a torz ítéletekkel, interpretációkkal – mondta Vajnai Attila. Hozzátette: a kommunisták célja, hogy társadalmilag igazságos rendszer váltsa fel a kapitalizmust. Olyan, amelyet az elsöprő többség kíván (majd).

Közbevetésünkre, hogy a szocializmus megbukott, nem vált be, Vajnai Attuila úgy felelt: kísérletek történtek, vagyis a szocializmust megkísérelték létrehozni, de elérni nem tusdták. A pártvezető szerint a szocializmus nem a múlt, hanem a jövő.

Megismételte: ha az elsöprő többség ezt akarja majd, akkor a hatalmat birtoklóknak két választásuk van. Vagy engednek, vagy ellenállnak. Vajnai Attila – mint mondta – őszintén reméli, hogy az információs társadalom küszöbén a demokratikus elkötelezettségű baloldal további sikereket ér el.
Szabados Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!