Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.05.09. 18:02

Most megkímélnek a fagyosszentek

<p>Miskolc, Nyíregyháza - Az idén pünkösdhétfő egyben a fagyosszentek első napja, nevezetesen Pongrác vértanú napja. A leghidegebbnek a Zsófia napját követő (csütörtökről péntekre virradó) éjszaka ígérkezik, de akkor sem lesz kevesebb 5 foknál.</p>

A hagyomány szerint a Krisztus utáni 3–4. században élt három szentéletű férfi a keresztény hitéért halt mártírhalált, míg más források szerint a három szent azért fagyott halálra, mert ruháikat a szegényeknek adták. Egyes kutatók a fagyosszenteket magyar szenteknek nevezik.

Tény, hogy a magyar néphit számos legendát ismer a három férfiról: ezek szerint Pongrác kánikulában, a subájában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsípték a szúnyogok. Mivel ezért ők haragszanak ránk, bosszút esküdtek ellenünk, és évről évre visszajárnak, hogy tönkretegyék a termést. Fagyot ráznak, letarolják a veteményt, megdermesztik a földet, sok fájdalmat okozva ezzel az embereknek.

Egyes vidékeken viszont úgy vélik, hogy e rosszindulatú szentek jóságosak is tudnak lenni, ugyanis ha kisüt a nap, bő termést hoznak a szőlősgazdáknak.

A májusi fagy, igen gyakran egy esztendő termését tehette tönkre, miként történt az tavaly is. A kalendáriumok bölcsei ezért az alábbi tanácsot adták a gazdáknak: „Szervác, Pongrác, Bonifác, mind a fagyos szentök, hogy a szőlő el ne fagyjon, füstöljenek kendtök!”

 

Marad változékonynak

– Ám az idén nem szükséges a gazdáknak füstölniük, mert a leghidegebb a Zsófia napját követő (csütörtökről péntekre virradó) éjszaka ígérkezik, de akkor sem hűl le a levegő plusz 5 fok alá. Marad továbbra is a változékony tavaszi idő – ígéri Makó Zoltán, az OMSZ Északkelet-magyarországi Regionális Központ munkatársa.

 

- Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!