Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.24. 15:16

Kinek kell visszafizetni a pénzt?

<p>Miskolc - A miskolci önkormányzat elismerte, hogy hibázott, írtuk Kata története kapcsán. A történet dióhéjban: egy miskolci hölgynek nem sikerült lemondania az önkormányzat segélyét, kérés nélkül is küldték neki.</p>

Szociális segélyt ítélt meg neki a város, míg ő és férje munkanélküliek voltak. Kata szabály szerint le is mondta az összeget, miután munkába állt, ám a pénzt tovább folyósították neki. Pedig többször is lemondta – telefonon, személyesen, hivatalos levélben – ám hiába, a pénzt azóta is kapja. Pedig mégcsak fel sem veszi, minden hónapban visszautalja a kiutalt összeget az önkormányzatnak, a pénz mégis rendre megérkezik.

A miskolci önkormányzat szociális osztálya főosztályvezetőjétől megtudtuk, hibáztak, kollégája elfelejtett meghozni egy határozatot. (lsd. előző cikkünket.)
Az eset kapcsán további kérdések is felvetődtek, ezeket is feltettük Jirkovszkyné Szép Mária főosztályvezetőnek. A válaszok meg is érkeztek.

Elsőként megkérdeztük: ha Kata felvette volna a pénzt, vissza kellene-e fizetnie?
A válasz: Kata esetében, tekintettel arra, hogy a hatóság nem intézkedett a rendszeres szociális segély megszüntetéséről, azaz nem hozott érdemi döntést ebben a kérdésben, nem kötelezethető a visszafizetésre.

Második kérdésünk: Mi történik, ha kiderül, más is járt hasonló cipőben, azaz másnak is utaltak/ utalnak ki hasonlóképpen (tévedésből) pénzt? Vissza kell-e fizetniük?

A válasz: Erre a kérdésre nem tudok egyértelmű igennel, vagy nemmel válaszolni, ugyanis a Szociális törvény szabályozza, hogy milyen esetekben kötelezhető az ügyfél a támogatás visszafizetésére. Azaz a szociális törvényben meghatározott feltételek hiányában vagy a törvény megsértésével nyújtott szociális ellátást meg kell szüntetni, az ellátást jogosulatlanul, rosszhiszeműen igénybevevőt pedig kötelezni kell a pénzbeli szociális ellátás visszafizetésére. Amennyiben ilyen helyzet adódik, minden esetben vizsgálnunk kell, hogy az ügyfél jogosulatlanul és rosszhiszeműen vette e fel a támogatást.

Harmadik kérdésünk: Ki fogja megtéríteni az így keletkező hiányt?
A válasz: Mint azt korábban is jeleztem, ha megállapítható, hogy a köztisztviselő a közszolgálati jogviszonyából eredő kötelezettséget vétkesen megszegte és ezzel kárt okozott, - a Köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvényben foglaltak alapján – kártérítési felelősséggel tartozik.

Kapcsolódó cikkek:

  • Hibázott az önkormányzat!
  • 850 ezer - ajándékba Miskolctól?
  • Segély miatt költöznek Miskolcra?
  • A munkanélküliség beteggé tesz
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!