Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.22. 15:48

A füzéri várhegy is "országcsoda" lett

<p>Füzér, Miskolc - A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Magyar Televízió 2-es csatornájának közös műsora 30 magyar természeti csodát mutatott be, a nézők szavazatai alapján a megyénkben található Füzéri vár a legjobb hét között van.</p>

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) és a Magyar Televízió 2-es csatornájának (m2) közös műsora 30 magyar természeti csodát mutatott be, a nézők szavazatai alapján a megyénkben található Füzéri vár, a Hévízi-tó, Ipolytarnóc, a Kardoskúti Fehértó, a Kerecsensólyom, az Őrség és a Parlagi sas kapta a "Magyarország természeti csodája" kitűntető címet.

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter az eredményhirdetésen gratulált a díjazottaknak és kiemelte, hogy a most lezárult program is bebizonyította, hogy az emberek gondolkodásában a környezettudatos szemlélet egyre meghatározóbbá válik.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület fogadóépületében rendezett Föld Napja ünnepség keretében rendezett díjkiosztón a győzteseknek gratulált még Kósa Somogyi György, az m2 programigazgatója, az elismerő okleveleket Haraszthy László, a KvVM természet- és környezetmegőrzési szakállamtitkára adta át a nyertes természeti értékek képviselőinek. A győztesek legfőbb jutalma az elismerés, amit a KvVM és az m2 tolmácsol a szavazók, a társadalom nevében.

Harmincas lista

A harmincas listán jelölt természeti értékek a következők voltak: Abaligeti-barlang, Ártéri erdők, Bánáti bazsarózsa, Baradla-barlang, Bazaltorgonák, Bükk-fennsík, Dunakanyar, Fertő-tó, Fülöpházi futóhomok-buckák, Füzéri Várhegy, Hegyestű, Hévízi-tó, Hortobágyi puszta, Ipolytarnóci leletek, Káli-medence kőtengerei, Kardoskúti Fehértó, Kerecsensólyom, Őrségi táj, Pálvölgyi-barlang, Parlagi sas, Pilisi len, Rákosi vipera, Rám-szakadék, Szalajka-völgy, Fátyol vízesés, Tapolcai tavas-barlang, Tihanyi látkép, Tiszai holtágak, Tiszavirágzás, Túzok, Vértesi táj.

Az immár "Magyarország természeti csodája" címet viselő Füzéri vár a XIII. század elején épült a Zempléni-hegységhez tartozó különleges, természetvédelmi oltalom alatt álló vulkáni kúp tetejére. Egy évig itt őrizték a magyar koronát. Miután a vár a hadászati jelentőségét elvesztette, 1676-ban a császári katonaság lakhatatlanná tette és elhagyta. Ezután a környék lakossága kőbányának használta a romokat.

1977-től megkezdődtek a feltárási és helyreállítási munkák. A gyönyörű fekvésű, de igen nehezen megközelíthető, meredek hegy tetején épített Füzéri vár kiemelkedő kápolnatornyával az egyik legszebb látványt nyújtja hazánkban. A hegy számos védett ill. fokozottan védett növény termőhelye. Kora tavasszal a sziklafalakat sárgába öltöztető sziklai ternye különösen szép látványt nyújt. Az oklevelet Horváth Jenő, Füzér polgármestere vette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!