Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.05. 09:40

Tiszta képet a sztrájkokról!

<p>Nézem a tévét, olvasom az Északot, és kapkodom a fejemet. A vitákkal kapcsolatban az én tájékozottságommal is tudnék néhány javaslatot tenni a tisztább kép kialakulása érdekében.</p>

Hányan vesznek-vettek részt a sztrájkban? Nem különböző, egyik oldalról sem hihető szónokot kellene a „levegőbe segíteni”, hanem egyszerűen meg kellene számolni, hogy hányan vették fel a munkát a jelenléti ív szerint, és hányan jogosultak az aznapra járó bérre. A többi ugyanis (és ez az érdekes csak!) a sztrájkalapból részesülhet.

A többi vasutas szakszervezet szolidáris-e a VDSZSZ-el? Nem. A munkavállalókkal igen, a szakszervezetekkel nem.

Van-e koordináció az érdekképviseletek között? Nincs, mert úgy megállapodott a MÁV-val, a VDSZSZ pedig olyasmiket követel (nem az ő nevükben), amelyeken csak nevetni vagy dühöngeni lehet.

Vasutasok (!) elmondták a tévében, hogy 8 hónapja „tudott a dolog”, hogy a CARGO munkavállalói (nagyarányú létszámleépítés árán) tulajdonrészhez juthatnak, tehát Gaskó úr és érdekvédelmi szervezete ennyit „aludt”, amíg „megszülték” követelésüket. Felettébb furcsa. Tisztázni kellene, hogy ki az ötletadó, vagy magyarán, ki a megbízó. Én tudni vélem de ha leírom, akkor levelem nem jelenhet meg az újság hasábjain.

Továbbra sem tudom viszont, hogy a renitens „tömeghez” tartozó szakszervezeti-tag vasutasok miként jutnak a sztrájkjuk színhelyére, és onnan haza, ha nem járnak a vonatok. Ezt a talányt nem tudtam megfejteni eddig.

Gaskó István a fülem hallatára mondta, hogy „pontosan annyian sztrájkolnak, amennyi elég ahhoz, hogy az egész országos hálózat megbénuljon”. Utastársaim nevében is „köszönöm” mindazoknak, akiket sikerült félrevezetni. Jó nagy dugókat okoztak a közutakon is, függetlenül attól, hogy az indokokat ugyanúgy nem értjük továbbra sem, mint a többi vasutas szakszervezet. Hogy mindez értelmetlen? Igen, mint a sztrájk.

Fekete G. István
Tiszaújváros

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!