Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.11.16. 06:31

Kistérségek kapaszkodója a Zászlóshajó

<p>Megyénk tíz hátrányos helyzetű kistérsége lehet érdekelt a szociális programban.</p>

Lamperth Mónikaszociális és munkaügyi miniszter kiemelkedő jelentőségűnek tartja, hogy elkészült a leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztésére vonatkozó Zászlóshajó elnevezésű program. Annak érdekében, hogy ez az uniós támogatással megvalósuló program fokozott hazai támogatást kapjon a miniszter rendelkezett arról, hogy a tárca Foglalkoztatási és Képzési Szakállamtitkársága, Szociálpolitikai Szakállamtitkársága, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és a regionális munkaügyi központok készítsenek tervet a hazai források bevonására, valamint a speciális állami szolgáltatásoknak az érintett kistérségekbe irányítására. A részletes terveknek ez év végéig kell elkészülniük.

Szociális gondok

A program szociális tartalmú részeiben a foglalkoztatás bővítésére irányuló intézkedések kapnak figyelmet, hiszen az érintett térségekben a legakutabb szociális gondok enyhítésével együtt érhető el. A leszakadás és a kirekesztődés újratermelődésének megakadályozására a szolgáltatási hiányokat csökkenteni kell és a gyermekek esélyeit növelni különböző programokkal.
Kiemelt figyelmet kapnak az iskolai szegregáció elleni, illetve a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi beilleszkedését és foglalkoztathatóságának elősegítését szolgáló programok.
Helyi humán kapacitások és közösségek fejlesztésa céljából a lakhatás támogatása, szociális bérlakások építése, lakások belső tereinek felújítása valósulhat meg.

Oktatás, végzettség

A kutatások szerint a kirekesztődés, a leszakadás legfőbb oka, hogy ezekben a térségekben jelentős az alacsony iskolai végzettségű népesség aránya, ezért biztosítani kell ezen személyek oktatáshoz való jobb hozzáférését. Az állami szerepvállalás hangsúlyainak is módosulnia kell a foglalkoztatáspolitikában. A szemléletváltás lényege abban áll, hogy a jövőben ne kizárólag az állam biztosítsa a munkalehetőséget és különféle ellátásokat, hanem indirekt ösztönzési, szabályozási, és felügyeleti technikákkal gyakoroljon befolyást a munkaerő-piaci szereplőkre.

Kiemelten kell támogatni a helyi szereplők (köztük különösen a civilek) foglalkoztatás-bővítésre irányuló törekvéseit.

Másfélmillió embernek
Az uniós forrásból finanszírozott Zászlóshajó program az országban 33 kistérséget érint, azonban az szakminisztérium kiegészítő programjaival és támogatásaival 47 – köztük megyénkben 11 – kistérségnek nyújt támogatást. Így a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben élő 1,5 millió ember életkörülményeinek javítását és munkalehetőséghez jutását támogatja a program.
Érintett kistérségeink
- edelényi
- encsi
- ózdi
- sárospataki
- szerencsi
- szikszói
- abaúj-hegyközi
- bodrogközi
- mezőcsáti
- tokaji
Vélemények
Deák János, az Ózdi Gazdaságfejlesztő Iroda vezetője:
„Természetesen tudomásunk volt a program készültéről és azt is tudtuk, hogy Ózd, valamint kistérsége valószínűleg a kedvezményezettek közé kerül. Örömmel látjuk, hiszen a város és térsége a kohász-bányász termelőüzemek leépülése, mintegy 15-17 éve néz szembe a problémákkal. Nagyon nehéz ezekben a kérdésekben előrelépést, sőt áttörést elérni.”
Májer János a tokaji kistérség elnöke:
"Tokaj körzetében tényleg olyan települések vannak, amelyek szinte kilátástalannak látják a helyzetüket, úgy az önkormányzatok, mint a magánszemélyek. Olyan felépítményt hoztak létre azonbnan program működtetésére, hogy azoknak a szervezeteknek működési költsége is inkább a programba folyna bele. Túlbürokratizált a rendszer.”
Füzesséri József a szikszói kistérség elnöke:
"Részinformációink vannak a Zászlóshajónak nevezett programról, folyamatban van egy egyeztetés a szikszói, a gönci, az edelényi és az encsi kistérségekkel egy kiemelt projekt elkészítésére a Zászlóshajó kapcsán, tehát összefogva is keressük az anyagiak megteremtésének lehetőségét.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!