Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.11.05. 08:47

Az olvasó kérdezett, Veres László válaszolt

<p>Miskolc - Olvasóink elsősorban az ősfákról és a múzeum működéséről, rendezvényeiről érdeklődtek.</p>

Miskolc - Új kezdeményezésünk: az olvasó egy héten át kérdezhet bármit egy közismert személyiségtől, minden kérdés és válasz megjelenik a Borsod Online-on, a szerkesztett változat pedig az Észak-Magyarországban. Ezen a héten Veres László, a Herman Ottó Múzeum igazgatója várta az olvasók kérdéseit.

Kérdező:Mikorra és mennyiből készül el az ősfák tárolására szolgáló építmény ? Hogy fog kinézni ?

Veres László: Az ősfák tárolására szolgáló építmény november közepére készül el. A 11oo négyzetméteres alapterületű, 8 méteres magasságú létesítmény a Herman Ottó Múzeum központi épülete mögött fogadja majd magába az ősfákat. Daruk segítségével először az acéltartályokat emeljük be, majd ezt követően a fákat a tartályokba. A tetőzet ezután kerül az épületre. Az acéltartályokat úgy terveztetjük, hogy a fák a restaurálás ideje alatt is megtekinthetők legyenek. Az épület küllemében egyszerű, téglaépület lesz (mint egy raktár), kialakításában a célszerűség dominál.

Kérdező:Lesz-e Az öreg hölgy látogatása elnevezésű akcióhoz hasonló a közeljövőben ? Vehetünk-e még ősfadarabkákat ?

Veres László: Több akciót szervezünk még, hiszen az építkezés számláinak kifizetéséhez nincs elegendő pénzünk. Ezekről az akciókról időben értesítést adunk. A díszdobozos fadarabkákért folyamatosan lehet adományt adni. Erre a Herman Ottó Múzeum Görgey úti épületében a portán vagy a jegypénztárban van lehetőség.

Kérdező:Úgy tudom, sok egyéb lelet került elő Bükkábrányban. Mik ezek, van-e belőlük a múzeumnak, bemutatják-e?

Veres László: Kósza híreket mi is hallottunk, de ezekről nincsen hivatalos tudomásunk. A bükkábrányi lelőhely bányaterület, ahová csak külön engedéllyel lehet bemenni. A bánya vezetősége nem értesített bennünket és a bánya területén felügyeletet ellátó régészünknek sincsen tudomása újabb leletekről.

Kérdező:Hogy van anyagilag eleresztve a megyei múzeum(igazgatóság) ?

Veres László: A B. - A . - Z. megyei Múzeumi Igazgatóság jelenleg az ország legnagyobb múzeumi szervezetét foglalja magába. A Megyei Önkormányzat fenntartásában levő múzeumi szervezetbe 6 tájmúzeum, 4 szakgyűjtemény, 3 emlékhely és 5 szakgyűjtemény tartozik. A szervezet működtetését a fenntartó által biztosított, több mint 4oo millió forintos költségvetés teszi lehetővé. Ez a költségvetés a bérek és az üzemeltetési költségek fedezetét jelenti elsősorban. Az említett összegből alig 4 százaléknyi marad szakmai munkavégzésre. Ezért a múzeumi szervezet szakmai tevékenységét mindig csak pályázati pénzek segítségével vagy szponzorok támogatásával tudjuk biztosítani.

Kérdező:Remélhetjük, hogy olyan attrakció lesz a miskolci "mocsáriciprus-erdő", ami idegenforgalmi vonzerővel bír majd?

Veres László: Mi is nagyon bízunk benne. Rudolf Mihály, városunk neves építésze önzetlenül elkészített egy látványtervet, amely egy létesítendő múzeum pályázati anyagának egyik pillérét jelentette. Álmaink szerint a Görgey úton, a Herman Ottó Múzeum előtt alakítanánk ki a Pannon tenger Múzeumot. A felszín alá süllyesztett épületben mutatjuk be a fákat és sok egyéb érdekességet, amelyek az adott földtörténeti korszakhoz kapcsolódnak.

Kérdező: Mennyire tudják - és mivel - megnyerni a gyerekeket, illetve családokat?

Veres László: Állandóan arra törekszünk, hogy jól szervezett programokkal múzeumainkba vonzzuk a látogatókat. A gyermekeknek vetélkedőket, régészeti foglalkozásokat szervezünk többek között. Ujabban a kerémeiakészítés és a porcelánfestés szerepel majd repertoárunkban.

Kérdező:Milyen régészeti feltárások folynak a megyében?

Veres László: Jelenleg három helyen dolgoznak szakembereink. Bükkábrányban a bánya területén megelőző régészeti feltárást folytatunk. Itt neolit telep került felszínre. Cserépfaluban a középkori vár régészeti feltárásán fáradozunk. A harmadik helyszín pedig a diósgyőri vár.

Kérdező: Hol tart a Diósgyőri Vár feltárása?

Veres László: Miskolc városa anyagi támogatásával az un. Huszárvár egykori főbejáratának feltárását végeztük el. Jövőre konzerváljuk az előkerült falszakaszokat és lehetővé válik, hogy a vár udvarának feltöltését eltüntetve a középkori szintet állítsuk vissza.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!