Magyar Falu Program

2021.05.23. 10:22

A fejlesztésben országos példa a bihari falu

Gyopáros Alpár kormányzati biztos méltatta a településen megvalósuló fejlesztéseket.

Fotó: Kovács Zsolt

Elismeréssel szólt Bakonszeg sikeres pályázatokkal elért eredményeiről Gyopáros Alpár, a Magyar Falu Program kormányzati biztosa vasárnap délelőtt a bihari faluban. A politikus és a kíséretében lévő Vitányi István országgyűlési képviselő megnézte a bihari település Magyar Falu Program támogatásával megvalósított fejlesztéseit összegző filmet. Ebben egyebek mellett beszámoltak az egészségügyi ellátás fejlesztéséről, az útjavításról, a zöldségfeldolgozó és az ahhoz kapcsolódó raktár építéséről. Gara Péter polgármester a folytatásként útépítésekről és a községháza tetőszerkezetének felújításáról beszélt. Mindebben Gyopáros Alpár támogatásáról biztosította a faluvezetőt.

Gyopáros Alpár Bakonszegen | Fotó: Kovács Zsolt

Biharnak ideális a program

Ma már városban vagy faluban lakni nem életminőségbeli, hanem életstílus szerinti választás. Ezt Vitányi István, Bihar országgyűlési képviselője jegyezte meg.

Gyopáros Alpár elöljáróban elmondta, hogy a polgári kormány – ellentétben a baloldali kormányokkal – nem elsorvasztani, intenzíven fejleszteni szeretné a vidéket. Ennek kiemelt fontosságú eleme a tisztán hazai forrásokon alapuló, évről évre nagyobb támogatási kerettel rendelkező Magyar Falu Program.

Hárommilliárd Biharba

– A Magyar Falu Programot az igényeik szerint maguk a falvak írják, amelyekbe szükség szerint építünk be új elemeket és minderről folyamatosan egyeztetünk az országgyűlési képviselőkkel, a polgármesterekkel – részletezte a programot Gyopáros Alpár. – Az egyik alappillér a falusi CSOK, ebbe legalább 20 ezer család kapcsolódott be és legalább 80 ezer ember élvezi az előnyeit. Folytatjuk az úthálózat fejlesztését; eddig országosan 3 ezer kilométeren fejeztük be vagy kezdtük el az útjavítást, ehhez jövőre még 1500 kilométer jön. A helyi, közérzetet javító programjainkban művelődési házak, iskolák, óvodák, egészségügyi intézmények lettek komfortosabbak. Az elmúlt két évben 12 ezer győztes pályázatra 130 milliárd forint támogatást ítéltünk oda, és ehhez év végéig mintegy 60 milliárd jön még.

Fotó: Kovács Zsolt

Vitányi István azzal folytatta, hogy a Magyar Falu Programot mintha az ő választókörzetére találták volna ki. – 41 településből 37 az ötezer lakosú alatti, és már mindegyik sikeresen pályázott támogatásokra. A program óriási fejlődést hozott Biharba, minek következtében az ország más vidékein élőkhöz képest egyenrangú polgároknak érezhetjük magunkat. Ezidáig a körzetnek 214 nyertes pályázata van, és ebben 3 milliárd forint támogatás érkezett Biharba.

A képviselő a jelenleg futó programok közül az útépítéseket emelte ki, köztük is a Nagyrábé és Bakonszeg között tervezés alatt lévő kilenc kilométeres szakaszt.

KZS

Borítókép: Gara Péter polgármester (balról), Vitányi István országgyűlési képviselő és Gyopáros Alpár kormányzati biztos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!