Berettyóújfalu hírei

2019.01.21. 19:43

Már csak a vallásukban él egykori románságuk

Darvas - A legközelebbi választáson ismét megpróbálják megalakítani a kisebbségi önkormányzatot.

Darvas - A legközelebbi választáson ismét megpróbálják megalakítani a kisebbségi önkormányzatot.

– Nincs már román nemzetiségi kisebbségi önkormányzat Darvason! – fakadt ki Buk György polgármester, aki korábban a helyi román kisebbségi vezetője volt. Elmondta, hogy a legutóbbi helyhatósági választáson a voksolók közül mindössze 18-an vallották magukat román nemzetiségűnek, miközben 30 kellett volna a kisönkormányzat megalakulásához.

Pénztől, lehetőségtől estek el

– Darvast kétszer töltötték fel román telepesekkel a múltban. Magyarvég, Oláhvég, így nevezik a falu két részét. Bár a nyelvet már nem beszélik az emberek, a vallásuk utal az egykor betelepítettekre. Az elődök iránti tisztelet miatt szerettem volna, ha legutóbb is sikerül megalakítani a román kisebbségi önkormányzatot Darvason – mondja el a polgármester, aki a település közéletére nézve jelentős anyagi- és programbeli hátránynak is tartja a nemzetiségi kisebbségi lét elvesztését.

– A gyerekek üdültetésére, a nyugdíjasok ortodox templomokat látogató kirándulásaira nincs pénzünk. Millióktól esett így el Darvas. Kreszta Trajannal, a hazai román nemzetiségi kisebbség vezetőjével átbeszéltük a dolgot, és arra jutottunk, hogy a legközelebbi kisebbségi helyhatósági választáson ismét meg kell próbálni, hátha sikerül megalakítani a kisebbségi önkormányzatot helyben.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!