Helyi gazdaság

2012.09.06. 17:43

IMF/EU-tárgyalások - Jobbik: Orbán bejelentése csak színjáték

Budapest, 2012. szeptember 6., csütörtök (MTI) - A Jobbik szerint "csak színjáték" Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki kijelentése, miszerint "ezen az áron, így nem" kell biztonsági, pénzügyi garancia a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól - mondta az MTI-nek Volner János az ellenzéki párt alelnöke.

Budapest, 2012. szeptember 6., csütörtök (MTI) - A Jobbik szerint "csak színjáték" Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki kijelentése, miszerint "ezen az áron, így nem" kell biztonsági, pénzügyi garancia a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól - mondta az MTI-nek Volner János az ellenzéki párt alelnöke.A Magyar Nemzet csütörtöki számában írt arról, hogy megismerték a kormánypárti képviselők az IMF követeléseit, a honatyák szerda este a sárvári frakcióülésen kaptak tájékoztatást a feltételekről. A lap szerint az IMF követelései a következők: nyugdíjcsökkentés, nyugdíjkorhatár-emelés, családipótlék-csökkentés, személyijövedelemadó-emelés, privatizáció, az utazási kedvezmények csökkentése, bürokrácialeépítés, általános, értékalapú ingatlanadó, az önkormányzatok kiadásainak csökkentése, a bankadó eltörlése és pénzjuttatás a bankszférának. Orbán Viktor a Magyar Nemzetben megjelent IMF-kölcsönfeltételekre utalva csütörtök délután közölte: "ezen az áron, így nem" kell biztonsági, pénzügyi garancia a valutaalaptól és az Európai Uniótól. A miniszterelnök elmondta: a kormány a következő napokban egy alternatív IMF/EU-tárgyalási javaslatot készít. Volner János erre úgy reagált: Orbán Viktor "többször tett már 180 fokos fordulatot a véleményében" az IMF megítélése kapcsán, de a Jobbik nem hiszi, hogy a mostani bejelentés egy valódi "pálfordulás" lenne. Az ellenzéki párt véleménye szerint a miniszterelnök csütörtöki szavai ellenére a kormány meg fog állapodni az IMF-el és fel fog venni hitelt a valutalaptól, a mostani kijelentéseivel "csak a hazai közvéleményt akarja Orbán Viktor megnyugtatni, hogy a kormány igenis síkra száll az IMF-el szemben a magyar emberek érdekeiért." Volner János hangsúlyozta azt is, hogy az IMF-el által elvárt lakossági megszorítások egyáltalán nem jelenthettek meglepetést a kormánypárti politikusoknak, hiszen a valutaalap minden esetben hasonló feltételeket szab a segítségéért cserébe.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában