Titkos telefonok a vesztegetési perben

Akt.:
Veres Margit tárgyalása
Veres Margit tárgyalása - © Fotó: Matey István
Debrecen – Telefonbeszélgetések titokban rögzített felvételeinek meghallgatásával folytatódott csütörtökön a hivatali vesztegetéssel vádolt balmazújvárosi polgármester (a történtek idején jegyző) pere a Debreceni Törvényszéken.

Bár ügyvédje – az érintettek személyiségi jogaira, magánéletük védelmére hivatkozva – a nyilvánosság kizárását indítványozta a tárgyalás ezen szakaszáról, a bíróság elutasította a kérést. A hallottakra reagálva a vádlottak többször hangoztatták: magánbeszélgetésekben egy-egy szó egészen másként értelmezhető, így például az „ajándék” autó számukra beszerzési áron eladott járművet jelentett.

Elvi lehetőségről beszélgettek

Többek közt leegyszerűsített magyarázatokra hivatkozik a védelem.

Miért beszéltek kész tényként december 13-án arról a támogatásról, amiről csak 18-án született kormányhatározat, majd 21-én képviselő testületi döntés? Ha nem volt a 180 millió forint odaítélésének feltétele egy vízátvezetés elkészítése, miért emlegették rendre együtt a kettőt? Ha vásárolta az autót Veres Margit, miért mondta K.S.-nak, hogy „megvagyok én a te autód nélkül, tudok én magamnak venni”? Ezeket a kérdéseket igyekezett tisztázni dr. Mocsáry Eszter bírónő tanácsa a Debreceni Törvényszék csütörtöki tárgyalásán. Az elsőrendű vádlott – aki 2012. decemberében jegyzői tisztséget töltött be, ma polgármester Balmazújvároson – kifejtette: jogilag képzetlen embereknek próbálta nagyon leegyszerűsítve elmagyarázni, hogyan zajlik egy támogatás odaítélésének folyamata. Amit mondott, elvi lehetőség volt, mindenki tudta, hogy az önkormányzat közgyűlése dönthet a vállalkozó (a másodrendű vádlott, K. S.) cége számára kedvezőtlenül is, de mivel a képviselők (a korábbi beszélgetésekben, egyeztetéseken) valamennyien támogatták a tervezett sportcsarnok megépítését, az érintettek joggal bízhattak a kedvező elbírálásban.

„Kiragadott mondatok”

A vízátvezetés elkészítése K.S. előzetes, szóbeli vállalása volt, s bár nem támasztották feltételként a támogatáshoz, Tiba István a város érdekében próbált ráhatással lenni a vállalkozóra, hogy minél előbb végezze el – idézte fel Veres Margit. A K.S. és alkalmazottja beszélgetésében elhangzott „visszacsorgatni” szóról a másodrendű vádlott azt mondta, a támogatás fejében az önkormányzat nagyon sokat várt el; például a sportcsarnok 15 éven át évi 20 alkalommal történő ingyenes használata igen jelentős pénzügyi terhelést jelent.

Háromszor is visszahallgatta a bíróság azt a szövegrészt, amiben Tiba István (akkori polgármester) azt mondta Veres Margitnak: „Miért nem mondtad neki (K.S.-nak – SzT), akkor adjál ide 3 milliót és veszek autót magamnak”. A védelem szerint ez nevetve hangzott el, vagyis nem komoly kijelentés, a bírónő úgy hallotta, a nevetés „elcsúszva” volt. Az elsőrendű vádlott elmondta, sokat gondolkodott, hogy vegyen-e autót, és milyet, aztán túl nagynak találta, amit K.S. vételre felajánlott, végül már nem kért a segítségből; K. S. pedig arra emlékeztetett, abból is eredt a dilemma, hogy Újvároson autóvásárlásnál kisebb dolgokért is megszólják az embert.

A védelem hangsúlyozta: a hangfelvételeknek rendszerint az eleje és a vége is érdektelen az ügy szempontjából, vagyis a bíróság kiragadott mondatokat hallgat, melyek témái csak mellékesen bukkantak fel a beszélgetésekben. A perben pénteken Tiba Istvánt hallgatják meg.

HBN-SzT


A vád

A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint K. S. kft-je 2012 őszén egy rendezvénycsarnokot kezdett építeni Balmazújvárosban. Veres Margit akkori jegyző vállalta, hogy hivatalos eljárásban igyekszik elősegíteni, hogy a vállalkozó megkapjon egy 180 millió forintos támogatási összeget. Ezért cserébe 450 ezer forintot és egy autót kapott.​

Megkezdődött az újvárosi polgármester vesztegetési pere
Debrecen – Nem vallotta magát bűnösnek Veres Margit, Balmazújváros jelenlegi polgármestere és K. S. vállalkozó sem a bíróság előtt csütörtökön, annak a tárgyalásnak az első napján, mely vesztegetés vádja miatt indult a Debreceni Törvényszéken. Veres Margit elmondta, hogy egy lezárt borítékban pénzt vett át K.S.-től, ami azonban egy kölcsönösszeg volt Tiba István számára, akinek másnap oda is adta azt.
Balmazújváros.
HAON.HU


hirdetés