Autó - Motor

2012.11.11. 13:57

"Téli kabátot" a négykerekűre!

Debrecen - A téli mintázatú gumiabroncsokkal lehetőség szerint célszerű a járműnek mind a négy kerekét felszerelni.

Debrecen - A téli mintázatú gumiabroncsokkal lehetőség szerint célszerű a járműnek mind a négy kerekét felszerelni.Gumiabroncs, futómű, kilátás, világítás, motor és akkumulátor - ezeket feltétlenül nézessük át szaklemberrel, mielőtt autónkkal nekivágnánk a télnek. A téli gumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosít. A téli mintázatú gumikkal célszerű a járműnek mind a négy kerekét felszerelni. Ha viszont csupán ketto van belőle, hajtástól függetlenül a hátsó kerekekre ajánlatos felszerelni.

Stabil úttartást!

A lengéscsillapítók állapotát műszeres méréssel ellenőriztessük, mert az autó úttartását, a stabilitást, a fékút hosszát jelentősen befolyásolja. A fékhatást is műszeres méréssel kell ellenőrizni. Fontos megnézni a fékbetétek vastagságát, a kézifék huzalját, a futómu alkatrészeinek védelmét, a féltengely gumiharangokat, és a gömbfejeket védő gumisapkákat. Télen a világítást is többet használjuk. Lényeges, hogy a fényszóró jól legyen beállítva, és fényereje is megfelelő legyen, azokat rendeltetésszerűen használjuk, másokat ne vakítsunk el, ne zavarjunk. A ködlámpákat csak akkor kapcsoljuk be, ha köd van! Télen gyakran találkozhatunk a szélvédő és az ablakok bepárásodásával. Ezt ablaknyitással, fűtéssel, a klíma bekapcsolásával és száraz törlőruhák használatával szüntethetjük meg. Kedvezőtlen időjárási viszonyok között mind az irányjelzővel, mind pedig a féklámpával hamarabb kezdjük meg és hosszabb idon át jelezzük szándékunkat, de az ne legyen megtévesztő.

Ha az akku gyenge...

A hűtőfolyadék szintjét és fagyáspontját is ellenőrizni kell, melyet minimum -20 C fokra állítsunk be. Ennek cseréje kétévenként ajánlott. Azon akkumulátoroknál, ahol a folyadékszint ellenőrizhető és hiányzik a folyadék, desztillált vízzel pótoljuk azt. A tisztán tartott pólusok, és a jól rögzített tiszta, fémes érintkezésű saruk biztosítják, hogy az akkumulátor megfelelő kapacitással forgassa meg a jó állapotú önindítót. Ha az akku gyenge, de van remény a motor beindítására, inkább kevés alkalommal indítózzunk hosszan (akár 12-13 másodpercig is), mint sokszor 3-5 másodpercig.

A téli hidegindítást elsősorban a jó gyertyák biztosítják. Befolyásolja a biztos indítást az elektronikához csatlakozó vezetékek jó érintkezése és tisztasága is. A régebbi típusoknál a megszakító, a gyújtásbeállítás ellenőrzése is fontos lehet. Dízelmotoroknál fontos a jó kompresszió, a tiszta üzemanyag és a kifogástalanul működő porlasztócsúcs. Az üzemanyagszűrő cseréje is ajánlott a megfelelő üzemanyag ellátás érdekében.

HBN

 

Érdemes kicsit gyakorolni

A kezdő járművezetőknek és azoknak, akik a tavaszi, nyári hónapokban tanultak vezetni, érdemes gyakorolni egy kicsit forgalommentes úton már az első lefagyás, az első hó megjelenésekor. Vezetéstechnikai pályákon azonban biztonságosabb körülmények között szakképzett oktatók segítségével lehet tapasztalatot szerezni. Sűrű ködben célszerű konvojban haladni, természetesen kellő követési távolság tartásával. A pára, a köd, a derengő napsütés erősen rontja a távolságbecslő képességet: a tárgyakat a valóságosnál távolibbnak látjuk. Ez a tévedés különösen előzésnél életveszélyes lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!